Al-Kaida / Gevolg van het praten van één gepakte terrorist

Vandaag staan in Rotterdam twee mannen terecht die daar kort na 11 september werden gepakt voor terroristische activiteiten. Een schets hoe justitie hun organisatie ziet.

door Romana Abels en Kustaw Bessems

AMSTERDAM - Franse terroristenjagers pakken een verdachte die belangrijk is -dus veel weet- en wil praten. Djamel Beghal wordt op 28 juli in de Verenigde Arabische Emiraten gearresteerd.

Een Franse onderzoeksrechter zoekt hem meteen op. Beghal, die met een vals Frans paspoort op weg was naar Frankrijk, slaat door en legt verklaringen af over een plan om de Amerikaanse ambassade in Parijs op te blazen.

Als kind geëmigreerd naar Frankrijk, radicaliseerde hij in de armoedige moskeetjes daar. In 1994 zat hij voor banden met Algerijnse terroristen, in 1997 verhuisde hij naar Engeland, centrum van moslim-extremisme. Hij reisde door Europa om jonge moslims te werven voor een training tot terrorist in Afghanistan.

De Fransen raakten hem kwijt in november 2000, toen hij naar Afghanistan vertrok. Daar zou hij opdracht voor de aanslag hebben gekregen van Aboe Zoebeida, adjudant van Osama bin Laden.

Op zijn aanwijzing zijn er ruim 30 arrestaties in Frankrijk, Spanje, Engeland, België en Nederland. Op 13 september wordt in Brussel de 35-jarige Tunesiër Nizar Trabelsi gearresteerd, een ooit voor cokesmokkel veroordeelde oud-profvoetballer (Fortuna Düsseldorf) die zich hervond in de politieke islam. Trabelsi bekent dat hij omhangen met explosieven de Amerikaanse ambassade wilde inlopen, maar houdt vol dat hij alleen opereert.

In Rotterdam worden vier mannen gepakt. Van hen komen vandaag twee voor. Eén is Jerôme Courtailler, een tot de islam bekeerde autochtone Fransman. De Franse geheime dienst houdt hem in de gaten, zoals alle Fransen die naar Afghanistan reizen. Frankrijk vreest dat zij trainen in een kamp van Bin Ladens netwerk Al-Kaida. Jerômes broer David heeft vastgezeten voor terroristische activiteiten en toegegeven dat hij zo'n opleiding genoot.

Courtailler kent Beghal uit Londen, waar ze eind jaren negentig in hetzelfde vriendengroepje zaten. Courtailler woonde toen ook samen met Zaccarias Moussaoui, die sinds augustus vastzit in het Amerikaanse Virginia omdat hij op 11 september mee had zullen doen aan de kapingen. Met Courtailler worden Fransman Mohammed B., Nederlander Saad I. en de Algerijn Rashid Z. gepakt. De laatste wordt meteen vrijgelaten door een blunder van de vreemdelingenrechter. Saad I. hoeft zijn proces niet in de cel af te wachten, hoewel hij formeel nog wordt verdacht van het beramen van een aanslag. Ook tegen de twee anderen lijkt justitie niet veel te hebben. De zaak leunt op de verklaringen die Beghal deed in Doebai, en toen is zware fysieke druk op hem uitgeoefend (advocaten: 'martelingen'). Niet voor niets zwijgt Beghal sinds hij in Parijs zit.

Bij Courtailler in de flat zijn valse passen gevonden en apparaten om creditcards na te maken. Justitie denkt dat de Rotterdamse 'cel' geld en papieren moest leveren voor de aanslag in Parijs. Paspoorten uit dezelfde partijen -ze werden in 1999 gestolen uit de Belgische ambassade en consulaat in Straatsburg- zijn ook aangetroffen op de moordenaars van de Afgaanhse anti-Talibanstrijder Ahmed Sjah Massoed.

Massoed werd enkele dagen voor 11 september gedood door twee Noord-Afrikanen uit Brussel. Mogelijk heeft het clubje rond Courtailler daar mee te maken. Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Massoed, worden in Nederland opgepakt: één in Eindhoven -in december- en de ander op Schiphol, in februari.

En dan is er Richard Reid, de bomschoendrager. Hij wordt op 22 december overmeesterd als hij probeert met springstof in zijn schoenen een vlucht van Parijs naar Miami neer te halen. Hiervoor heeft hij maanden in Amsterdam gewoond, van daaruit de wereld bereizend om doelen uit te zoeken voor nieuwe aanslagen door Al-Kaida. Hij belde toen onder meer met Trabelsi, blijkt uit onderzoek. Ook had Reid, die in de VS zijn proces afwacht, contact met Courtailler, melden bronnen aan Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden