Al-Jazeera ook in Marokko in het nauw

Marokko is één van de weinige Arabische landen waar Al-Jazeera welkom is. Maar voor hoe lang nog? Gisteren begon een proces tegen de satellietzender.

„Ik heb nog vertrouwen in het Marokkaans rechtsysteem, ik blijf ondanks alles optimistisch”, zei directeur Hassan Rachidi van de satellietzender Al-Jazeera Marokko gisteren na afloop van zijn proces. Hij moest in de hoofdstad Rabat voorkomen wegens het ’verspreiden van valse informatie’. Twee weken geleden was zijn persaccreditatie al ingetrokken. De zender zou opzettelijk ’valse informatie’ hebben verspreid en Rachidi heeft hiervoor geen excuses willen aanbieden.

Het begon allemaal begin vorige maand toen er een gewelddadige opstand uitbrak in een stadje in het zuiden van Marokko. Al-Jazeera meldde dat daarbij volgens mensenrechtenorganisatie CMDH zes tot tien doden waren gevallen. Het communiqué van het ministerie van binnenlandse zaken sprak dit tegen. „Wij hebben dit communiqué direct overgenomen en het hele weekeinde door vermeld”, vertelt Rachidi.

Terwijl Rachidi nog diezelfde dag vier uur lang door de politie werd ondervraagd of Al-Jazeera deze informatie te kwader trouw had uitgezonden, gaf CMDH dezelfde avond een persconferentie waarin zij opnieuw melding maakte van enkele doden. Internationale persbureaus als Reuters en AFP namen het nieuws over. Alleen Rachidi en Ibrahim Sebaa El Layl van de mensenrechtenorganisatie worden tot nu toe vervolgd.

„Een lastercampagne tegen Al-Jazeera, dat kan ik niet zeggen maar de gebeurtenissen zijn op een ietwat absurde manier met elkaar verbonden”, zegt Rachidi. Twee maanden mocht Al-Jazeera ineens niet langer gebruik maken van de satellietverbinding voor het doorgeven van het dagelijks bulletin uit de regio. Het dossier van Al-Jazeera zou juridisch niet in orde zijn, stelde de verantwoordelijke overheidsinstantie.

Het bureau van Al-Jazeera in Rabat telt 62 medewerkers en verzorgt al twee jaar dagelijks een uitgebreid bulletin met nieuws uit de hele regio. Tot nu toe gaven de Marokkaanse autoriteiten de vergunning telkens voor een paar maanden. Andere buitenlandse zenders, zoals de Franse zender MEDI 1 SAT en de Amerikaanse radiozender Sawa, worden al jaren gedoogd en hebben geen probleem met hun vergunning.

De reden voor de speciale behandeling van Al-Jazeera is waarschijnlijk de invloed en kijkdichtheid van deze zender. Het nieuwsbulletin trekt een miljoenenpubliek en brengt soms reportages en interviews die een doorn in het oog zijn van de autoriteiten, zoals toen tijdens een strenge winter tientallen mensen stierven vanwege de kou of toen advocaat Zahrach op de zender verkondigde dat het juridisch dossier tegen zijn cliënt –een terreurverdachte– een ’bij elkaar geraapt zootje’ was.

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar werd politicus Abas El-Fassi een vraag gesteld over een corruptieschandaal waar hij ooit bij betrokken was. Niet alleen zijn eigen partij, maar vele andere partijen boycotten daarop de zender. El-Fassi werd uiteindelijk benoemd tot premier.

In een overvolle rechtszaal wachtten gisteren Rachidi en een dertigtal advocaten op het proces. Na een uur besloot de rechter, die zonder microfoon amper te volgen was, het proces te verdagen tot 4 juli.

Marokko was tot nu toe één van de weinige landen in de Arabische wereld waar de satellietzender de kans kreeg een groot regionaal bureau te openen. In Algerije, Tunesië en Libië wordt de zender geweerd. Marokko leek tot gisteren de uitzondering op de regel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden