Al Jazeera: invloedrijk tv-station dat volgens vijanden 'te partijdig' is

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Qatar heeft invloed in de wereld vanwege zijn gas en olie, vanwege zijn mondiale investeringen, maar zeker ook vanwege Al Jazeera.

Het tv-station, in 1996 opgericht door de emir van het Golfstaatje, groeide in twintig jaar uit tot een belangrijke stem in de regio - een zender die gewelddaden tegen de Arabische bevolking aan de kaak stelde en die opstanden aanvuurde.

Het is daarom niet verwonderlijk dat Saudi-Arabië en diens drie bondgenoten in de lange lijst eisen aan Qatar ook deze eis heeft opgenomen: sluit Al Jazeera en al zijn afdelingen. Niet alleen de Arabische variant dus, maar ook de Engelstalige zender die in de jaren nul tot serieuze tegenhanger van CNN uitgroeide en daarmee al op de zenuwen van de regering-Bush werkte.

Wat de Saudiërs en de Egyptenaren waarschijnlijk nog altijd dwars zit, is de rol die Al Jazeera speelde tijdens wat toen nog de Arabische Lente heette. In de toenmalige dictatuur Tunesië laaide eind 2010 verzet op, en via het jonge sociale medium Facebook verspreidde dat nieuws zich door de regio. De revolte tegen het Tunesische regime nam echter pas echt een hoge vlucht toen Al Jazeera de beelden van Facebook begon uit te zenden.

Het regime in Saudi-Arabië was direct al niet gecharmeerd van deze opstand, die ook het schatrijke koningshuis even bedreigde. Sindsdien stelt Riyadh dat Al Jazeera een spreekbuis is van politieke islamisten zoals de Moslimbroederschap, de beweging die na de val van de autocraat Hosni Mubarak in Egypte aan de macht kwam. Na de militaire staatsgreep tegen moslimbroeder Morsi, werd de Broederschap als terreurbeweging aangemerkt door de Egyptische junta, en werd Al Jazeera het land uit gegooid.

Al Jazeera heeft altijd ontkend dat het partijdig verslag doet. Oud-directeur Wadah Khanfar zei ooit in Trouw dat islamisten zoals de moslimbroeders een stem verdienen in de media: "Ze vormen een belangrijke politieke en maatschappelijke stroming in de regio. Je kan wel willen dat ze er niet waren, maar ze zijn er." Het huidige bestuur van de zender noemde de Saudische eis gisteren dan ook een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

In het nieuws omdat...

... Saudi-Arabië eist dat tv-station Al Jazeera en al zijn afdelingen worden gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden