'Al is het soms best puzzelen, ik kom rond'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Marlou Stam (47)

Burgerlijke staat alleenstaand, geen kinderen

Beroep management assistente (werkzoekend)

Inkomen 1100 euro netto per maand

Vaste lasten 900 euro netto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Mijn vader werkte als scheepskok op de grote vaart. Hij was vijf maanden weg en kwam daarna voor twee maanden naar huis. Mijn ouders smeten niet met geld. Eerst sparen, dan uitgeven; dat was de regel. Toen ik op de middelbare school zat, werkte mijn moeder bij een koeriersbedrijf. Ze bezorgde pakjes met de auto. Of dat nu was omdat ze wat om handen wilde hebben of omdat we het geld nodig hadden, dat weet ik eerlijk gezegd niet - geld was niet zo'n gespreksonderwerp bij ons thuis. Ik kreeg elke drie maanden 250 gulden kledinggeld. Daarvan moest ik alles kopen, ook ondergoed en schoenen. In het begin kocht ik een dure merkspijkerbroek en was het geld veel te snel op. Best een goede leerschool."

Bent u een spaarder of lener?

"Van de eerste paar honderd gulden op mijn eigenhandig geopende Zilvervlootrekening kocht ik een stereotoren. Daarna kwamen de elpees. Veel John Travolta - het was de tijd van 'Grease' en 'Saturday Night Fever'. Ik heb altijd een vast bedrag gespaard voor onvoorziene uitgaven, tot ik in 2011 werkloos raakte. Inmiddels zit ik in de bijstand en leef ik heel zuinig. Het eigen risico van mijn zorgverzekering heb ik gereserveerd en dat is het zo ongeveer. Stopt de wasmachine ermee, dan bekijk ik op dat moment wel hoe ik dat oplos. Ik voel totaal niet de behoefte om allerlei beren op de weg te zien."

Wat merkt u van de crisis?

"Ik ken veel mensen die zonder werk zitten. De banen liggen niet voor het oprapen, ook als je hoogopgeleid en ervaren bent. Ik heb dan wel geen baan, maar eigenlijk ben ik fulltime aan het werk: elke dag struin ik het internet af naar vacatures, ik netwerk volop en ben heel actief op social media. Uit mijn netwerkcontacten zijn leuke, bijzondere vriendschappen ontstaan. Ik haal er de mensen uit die net als ik positief in het leven staan, die er een draai aan geven. Vroeger ging ik vaak uit eten, nu picknick ik met vrienden. In mijn woonplaats Zoetermeer zijn meer dan twintig parken. Als ik met een paar leuke mensen op een kleedje zit te picknicken in de zon, ben ik heel gelukkig."

Als geld geen rol zou spelen, wat zou u dan het liefste kopen?

"Luxe dingen en kleding of schoenen mis ik niet, maar ik teken voor een mooie groepsreis. Toen ik nog getrouwd was maakten we elk jaar wel een grote reis. Met twee inkomens speelde geld geen rol. Boven aan mijn verlanglijstje staat Latijns-Amerika. Daar valt nog zó veel te ontdekken. Colombia, Chili, Argentinië, maar ook Madagaskar lijkt me gaaf. Als ik een sollicitatiegesprek heb, kruip ik achter mijn computer om foto's van mijn verre reizen te bekijken. Dan droom ik alvast even weg."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Op het moment zijn dat reiskosten voor netwerkbijeenkomsten. Ik probeer het binnen de perken te houden. Openbaar vervoer is duur en als het even kan pak ik de fiets."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Toen mijn WW-uitkering veranderde in bijstand had ik van het ene op het andere moment een paar honderd euro per maand minder te besteden. Ik heb een paar nachten liggen piekeren hoe ik dat moest oplossen. Een eigen auto kun je als luxe zien, voor mij als werkzoekende ligt dat toch genuanceerder: zonder auto kom je moeilijk in bijvoorbeeld de havens van Rotterdam. Uiteindelijk heb ik 'm toch weggedaan. Ik red me prima. En al is het soms best puzzelen, ik kom rond."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden