Al in kleuterklas Engelse les, of toch wat jaartjes wachten?

Deskundigen oneens over meest geschikte moment om taal te leren

One, three, five - In welke groep kunnen kinderen het best beginnen met Engels?

De meeste basisscholen (66 procent) bieden het vak vanaf groep 7 aan. Maar dat is te laat, zei staatssecretaris Dekker van onderwijs deze week; hij wil scholen stimuleren om eerder met Engels te beginnen. Onderzoek heeft aangetoond dat een vroege start leidt tot een betere taalbeheersing aan het eind van groep 8.

Maar welke groep is ideaal voor de eerste lessen Engels? Daarover verschillen deskundigen van mening.

'Hoe eerder, hoe beter', zegt Elly Deelder, coördinator van het 'vroege vreemde talen onderwijs' bij het Europees platform. Zij pleit dus voor groep 1. Want vóór hun zevende leren kinderen een vreemde taal spontaan, net als hun moedertaal. Ze hoeven geen regels te stampen en pikken de juiste uitspraak snel op. De 'Engelse les' kan op die leeftijd ook speels worden verweven in spelletjes en liedjes (happy birthday).

Maar een Nijmeegse taalwetenschapper, Vanessa Lobo, trekt in haar promotieonderzoek een andere conclusie. "Liever groep 3", licht haar promotor Pieter Muysken, hoogleraar taalwetenschap aan de Radboud Universiteit, namens haar toe. Zes-jarigen zijn enthousiaster over het leren van een vreemde taal dan kleuters en 'kunnen er meer mee', omdat ze 'cognitief rijper' zijn, een grotere concentratie hebben en beter kunnen 'denken over taal'.

Tegen groep 3 bestaat echter ook een bezwaar: kinderen moeten dan ook al leren lezen, schrijven, rekenen, stilzitten achter een tafeltje. Met Engels als extra vak, wordt hun pakket misschien te zwaar.

Basisscholen die Engels vroeg aanbieden - circa duizend in Nederland- kiezen er daarom meestal voor om in groep 1 óf 5 te starten; ze slaan de voor lezen en schrijven cruciale groepen over. "Uit onderzoek blijkt niet dat het ene beter is dan het andere", zegt Rick de Graaff, hoogleraar tweetalig onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Maar Engels helpt kleuters wel bij de ontwikkeling van taalgevoel en 'intercultureel bewustzijn'.

Het Engels van kinderen knapt wél aantoonbaar op van het aantal lessen in de week. Van staatssecretaris Dekker mogen scholen 15 procent van de uren in het Engels gaan geven. Het helpt ook als kinderen de taal 'op een natuurlijke manier' leren gebruiken, zegt hij. Tijdens een Engelstalig kringgesprek bijvoorbeeld, of bij een spreekbeurt over my dog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden