Al het werk van Anne Frank voor het eerst gebundeld

Een aantal foto's en brieven uit het archief van Otto Frank. Beeld ANP
Een aantal foto's en brieven uit het archief van Otto Frank.Beeld ANP

Anne Frank (1929-1945) kreeg wereldwijde bekendheid met haar dagboek over de onderduikjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ze schreef nog veel meer. Uitgeverij Prometheus en het Anne Frank Fonds in Bazel hebben al haar schrijfwerk nu voor het eerst bij elkaar gebracht.

In Bibliotheek Ets Haim in Amsterdam, de oudste joodse bibliotheek ter wereld, werd dinsdag haar Verzameld Werk gepresenteerd. Het boek bevat de verschillende versies van haar dagboeken, maar ook de verhalen, gedichten en brieven die ze schreef. Daarnaast bevat de bundel een uitgebreide selectie foto's van Anne, de mensen om haar heen en haar werk.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) nam het eerste exemplaar in ontvangst van het vuistdikke 710 bladzijden tellende boek, dat volgens haar al tot het werelderfgoed kan worden gerekend. Zij noemde het dagboek van Anne Frank 'het belangrijkste oorlogsdocument ter wereld. Anne Frank is erin geslaagd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.'

Het verzamelde werk bevat enkele brieven die nooit eerder in boekvorm zijn uitgegeven. Ook niet eerder gepubliceerd is het 'Egyptedagboek', een soort plakboek met plaatjes die Anne uit het losbladige verzamelwerk Kunst in Beeld knipte en in haar schrift plakte.

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij waarin ze schreef over het onderduiken in het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 herschreef ze haar dagboek, met de bedoeling dit na de oorlog uit te geven. De handelseditie verscheen in Nederland in 1947. Voor het eerst zijn de drie versies gebundeld.

Het Anne Frank Fonds in Bazel nam enkele jaren geleden het initiatief het oeuvre bij elkaar te brengen en uit te geven in talloze landen. In Nederland en Duitsland verschijnt het verzamelde werk voor het eerst. Het fonds werd in 1963 opgericht door Annes vader Otto Frank, de enige van het gezin die de holocaust overleefde. Het fonds heeft de rechten van al het werk van Anne Frank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden