Al-Haq en B'Tselem krijgen Geuzenpenning

Uitreiking van de Geuzenpening 2009 vrijdag in Vlaardingen door Jozias van Aartsen (L) aan Jessica Montell (M) namens de Israelische B'Tselem en Wesam Achmad (R) namens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq. (ANP) Beeld
Uitreiking van de Geuzenpening 2009 vrijdag in Vlaardingen door Jozias van Aartsen (L) aan Jessica Montell (M) namens de Israelische B'Tselem en Wesam Achmad (R) namens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq. (ANP)

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq en haar Israëlische collega B'Tselem hebben vrijdag in Vlaardingen de Geuzenpenning 2009 gekregen. De twee actiegroepen documenteren al tientallen jaren schendingen van de mensenrechten in zowel de Palestijnse gebieden als in Israël.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen reikte de penningen uit in de Grote Kerk. Namens B'Tselem was directeur Jessica Montell aanwezig om de penning in ontvangst te nemen. Voorman Shawan Jabarin van Al-Haq kon niet bij de ceremonie aanwezig zijn. Het Hooggerechtshof in Israël legde hem een reisverbod op, omdat hij deel zou uitmaken van een terroristische organisatie. Algemeen secretaris Wesam Achmad nam de penning namens Jabarin in ontvangst.

Inspanningen van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) om de Palestijn toch naar Nederland te krijgen, mochten niet baten. Jabarin sprak zijn dankwoord daarom vrijdagmiddag uit via een internetverbinding vanuit Ramallah.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 uitgereikt aan personen of instellingen die zich hebben ingezet voor de democratie, of tegen de dictatuur. De stichting Geuzenverzet, die de penning uitreikt, is opgericht ter nagedachtenis aan de gelijknamige verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog. De prijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Amnesty International, postuum aan koningin Wilhelmina, de Anne Frank Stichting, Vaclav Havel en Ingrid Betancourt

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden