Al eerder wietsporen op erf CDA-politicus

Drugslab | Onduidelijk is wat de CDA-bestuurder in Leende wist van de xtc-fabriek op zijn erf. De partij werkt aan royement.

Anders dan vijf jaar geleden was de drugsvondst eind vorige week voor de afdeling Heeze Leende Sterksel van de christen-democraten reden genoeg Wim van der P. direct uit zijn functie van penningmeester te zetten. Een royement wordt voorbereid, laat bestuurder Jan Noordman weten. Verder wil de lokale afdeling er niets over kwijt, 'omdat de partij erbuiten staat'.


De eerste keer dat er bij het huis van Van der P. sporen van een wietplantage werden gevonden, was dat voor het CDA geen aanleiding om tot actie over te gaan. Van der P. ontkende er iets van te weten en werd na verhoor door de politie huiswaarts gestuurd. De hennepkwekerij was in 2012 aan het licht gekomen na een grote brand in de loods waar caravans waren opgeslagen en waarbij asbest vrijkwam.


Afgelopen donderdag was de politie weer bij de voormalige boerderij om een hennepkwekerij te zoeken. Die werd gevonden in een oplegger van een vrachtwagen op het terrein. Maar dat viel in het niet bij het 'professionele drugslab' in een loods waar agenten door de 'typische geur' naartoe geleid werden. Aan de afzuiginstallatie en de manier waarop de elektriciteit netjes was verwerkt, was te zien dat hier geen amateurs bezig zijn geweest.


Behalve de professionaliteit viel ook de omvang op. Er werden duizenden liters chemicaliën gevonden, waarmee speed en xtc zijn te maken. Het drugslab had een geschatte productiecapaciteit van 900.000 xtc-pillen per dag. Daarmee staat het met stip in de topdrie grootste drugslabs ooit gevonden in Nederland.


Drie personen werden aangehouden, onder wie de penningmeester van het CDA, bevestigde de partij. Ze zitten nog altijd vast, laat de politie weten. Maar omdat het onderzoek in volle gang is, wil een woordvoerder niet speculeren over hun eventuele rol bij het drugslaboratorium.


Al lange tijd verhuurt Van der P. opslagruimte op het terrein bij zijn woning, die volgens een advertentie op Funda - de boerderij staat al meer dan een half jaar te koop - uit voormalige stallen en een loods van ruim duizend vierkante meter bestaat.


Een van de huurders was de plaatselijke carnavalsvereniging De Lolmakers. De afgelopen maanden bouwden zij in een loods aan hun praalwagen die afgelopen weekeinde aan verschillende optochten zou meedoen. Door het onderzoek van de politie en de tijd die de ontmanteling van het drugslab in beslag nam, konden de bouwers hun wagen niet afmaken. Met 'pijn in hun hart' lieten De Lolmakers op Facebook weten de optochten over te slaan. Zij ontvingen vervolgens honderden steunbetuigingen, kaartjes en knuffels.


De vereniging zegt niets van het drugslab naast hun loods te hebben gemerkt. Maar volgens de politie liepen zij wel risico. Ondanks de professionaliteit van de installaties is de kans op brand door de chemicaliën groot. Dat lijkt al een keer fout te zijn gegaan: in het lab werden sporen van een kleine brand gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden