Al dansend zo tevreden

Bas&Bos kijken tv

Zie je al dagenlang programma's vol serieuze en zware onderwerpen voorbijkomen, besteedde RTL gisterenavond ook nog eens aandacht aan de schrijnende eenzaamheid onder ouderen. Maar ik heb gehuild van het lachen. En was ook werkelijk ontroerd. Oftewel: 'Geer & Goor zoeken een hobby' is een bijzonder programma.

Misschien ligt het aan mij, maar het voelt alsof je met extra goede argumenten moet komen als je de luidruchtige presentatoren Gerard Joling en Gordon wilt aanprijzen. Zeker hier in het serieuze Trouw. Maar in een week waarin 'vechten tegen vooroordelen' een van de hoofdthema's is, moet je toch gewoon eens kijken, mocht je het programma niet kennen. Want die twee drukke types zetten de eenzame oudere als geen ander op de kaart, met veel humor en met veel concrete oplossingen.

Volgens het Nationaal Ouderenfonds klaagt ruim een miljoen ouderen over eenzaamheid en omschrijven 200.000 ouderen zich als extreem eenzaam. De stichting probeert deze mensen uit hun isolement te halen, waarbij de fondsenwerving vroeger vooral draaide om de verkoop van zomerpostzegels. Met Geer & Goor zijn nu de jokers ingezet. Hun eerste serie in 2013 'Effe geen cent te makken', over armoede onder ouderen, leverde het Ouderenfonds meteen 7000 nieuwe vrijwilligers op. Dat waren er tot dat moment 1000.

Dit seizoen worden eenzame ouderen aangespoord een hobby te vinden, en mensen te ontmoeten. Zo waren we in Hoogvliet en zagen we een allenige weduwnaar van 87. Dol op dansen, maar: "Het voelt alsof ik mijn overleden vrouw bedrieg, als ik met een ander zou dansen". Hij liet zich toch meenemen naar dansles en na afloop stond daar een stralende man. "Al dansend voelde ik me, hoe zal ik het zeggen, zo tevreden." En daar was Ans (82), die de zorg heeft voor haar Bert (84) die in een rolstoel zit. Hij was al twee maanden niet buiten geweest, zij ging ook nooit meer uit. "Ik kan alleen maar hopen dat hij eerder gaat dan ik." Een uitstapje naar een samen-koken-en-eten-project bood beiden een nieuw perspectief. Ze gaan er nu gezellig iedere week naartoe.

Het mooie is dat dit geen triest bedelprogramma is. Gerard Joling en Gordon zien van iedere situatie de humor in en zijn ongelooflijk ad rem. Harde grappen zijn hun handelsmerk: "Was maar op Mikonos gebleven Geer, daar zijn ze dol op ruïnes". Of, als een 95-jarige vraagt wanneer het programma wordt uitgezonden: "Ach, dan ben je er vast toch niet meer".

Kortom: niet van dat benauwde. Soms gaat er misschien een grap over de rand, en knip ook dat geboer er maar uit, maar kwetsend is het nooit. De 'slachtoffers' zitten in ieder geval enorm te genieten van alle vrolijkheid.

De 87-jarige koning van de dansvloer sloot af met een mooie levensles, voor wie dreigt het koppetje te laten hangen: "Je moet niet al sterven voor je doodgaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden