'Al Capone' Corsica vast

AMSTERDAM - De Franse politie heeft zondag de Corsicaanse nationalist Charles Pieri gearresteerd. Pieri (53) zou de leider zijn van de gewelddadige FNLC-UC, een groepering die goed is voor vele tientallen aanslagen per jaar.

Van onze redactie buitenland

Pieri wordt formeel verdacht van belastingfraude en oplichting. Zijn aanhouding is het gevolg van de nieuwe Corsica-aanpak van minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy, die beloofde de nationalistische chefs 'te pakken waar het pijn doet: in de portemonee'. Pieri wordt genoemd in verband met vele beruchte affaires en zat twee keer eerder gevangen. Maar vaak ook ontbraken de harde bewijzen tegen deze 'Corsicaanse Al Capone'. Zo bleken twee terroristen die werden betrapt toen zij een pizzeria in Bastia wilden opblazen, te werken voor Pieri's beveiligingsbedrijf Corsica Gardienage Services. Een proces tegen zijn zoon Stéphane, die een lid van een rivaliserende bende vermoordde, viel vorig jaar op door voortdurend geheugenverlies bij de getuigen.

Zondag noemden politiewoordvoerders Pieri echter openlijk 'dé grote man van de clandestiene FLNC-UC', het Front de libération nationale de la Corse, Union Combattants. De FLNC-UC eist de meeste van de ongeveer 250 bomaanslagen per jaar op. Zij hebben het meestal gemunt op de woningen van politiemensen en rechters, vakantievilla's en 'Franse' symbolen zoals postkantoren.

Pieri, die in 1982 vast zat voor betrokkenheid bij de moord op een militair, kreeg in 1998 vier jaar voor 'verboden wapenbezit met het oog op een terroristische onderneming'. Vanuit zijn cel zou hij behalve zijn zoon ook andere kameraden opdracht hebben gegeven tot liquidaties.

Na zijn vrijlating in mei 2002 werd Pieri niet veel meer gezien. Ook niet bij vergaderingen van Indipendenza en Corsica Nazione, de 'nette' politieke tak van het Corsicaanse nationalisme, waar hij een van de feitelijke leiders was.

Als zakenman onderscheidde Pieri zich door het gebruik van maffiamethoden. Hij dwong onder meer de eigenaar van twee hotels zijn dochter te accepteren als compagnon met een meerderheidsbelang. De kamers werden voortaan gedaan door Corsica Nettoyage Service (CNS), het schoonmaakbedrijf van zijn eigen vrouw, maar dan wel voor een veel hoger bedrag dan gebruikelijk. Mede-eigenaar van CNS is niemand minder dan de echtgenote van Francis Mariani, een crimineel die bankovervallen als specialiteit heeft.

Pieri werd in de boeien geslagen toen hij zondagmiddag met zijn kleinzoon een thuiswedstrijd van SC Bastia wilde bezoeken. Ook bij deze club heeft Pieri veel te vertellen. Justitie wil graag weten hoeveel hij precies opstreek voor zijn 'bemiddeling' bij de transfer van een speler naar Olympique Lyon. Met die transactie was 11 miljoen euro gemoeid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden