ReportageNoordwaard

Al borrelend toekijken hoe je woongebied overstroomt

De Noorwaardpolder liep voor het eerst onder met water van de Nieuwe Merwede.Beeld Werry Crone

Maandag liep het water van de Nieuwe Merwede de Noordwaardpolder in. Een historisch moment voor bewoner en boswachter.

Als Jeannette Groeneveld vanuit haar woonkamer naar links kijkt, ziet ze water. Draait ze haar hoofd naar rechts: water. Rechtuit of over haar schouder, enfin, u begrijpt het wel. De Werkendamse is omgeven door water dat vanuit de Nieuwe Merwede over de graslanden van de Noordwaard is gestroomd. Slechts een klein streepje, een smalle dijkweg naar haar woning, verstoort het beeld. En ja, de overstromingen maken haar blij. Overlast? Laat Jeannette niet lachen. “Dit is spectaculair.”

Zwemmende hazen

Vooropgesteld: deze situatie is precies de bedoeling. Reikt het water in de Nieuwe Merwede tot boven twee meter NAP, dan stroomt het water volgens plan en vanzelf de Noordwaard in. Zo blijven steden en dorpen langs de rivier droog.

In zijn kantoor kan boswachter Thomas van der Es zijn blik maar moeilijk op het computerscherm houden. Eigenlijk probeert hij zo weinig mogelijk binnen te zitten, want buiten is het te doen. Prachtige dingen zag hij al. “Dieren zijn aan het vluchten. Hazen, mollen en muizen zwemmen alle kanten op om in veiligheid te komen. Reeën ook. Een blauwe reiger deed zich tegoed aan langskomende muizen, ik zag hoe een jonge zeearend een haas van een eilandje pakte. Zo werkt de natuur, het is machtig.”

Borreltje

Vic Gremmer woont al 27 jaar in de Noordwaard. De ontpoldering dwong hem wel tot een verhuizing, eentje van honderd meter om precies te zijn. Tal van woningen moesten worden gesloopt om de huidige situatie mogelijk te maken. Sommige bewoners vertrokken, anderen betrokken een nieuwe woning bovenop een terp. Wil Gremmer nu natte voeten krijgen, dan moet het water toch al 4,27 meter hoog komen. “Als het goed is, maak ik dat niet mee.”

Gremmer heeft getoost op het hoge water. Toen de Nieuwe Merwede maandagmiddag hoog genoeg kwam, stond hij met buurtbewoners bij het inlaatpunt. Iemand had een fles beerenburg meegebracht. Ze keken al borrelend toe hoe hun woongebied overstroomde. “Een historisch moment”, noemt Gremmer het zelf. “Hiervoor hebben we jarenlang zo veel last gehad, want dit was een flink project. Het heeft ook leed veroorzaakt. Ik ken iemand die nog steeds niet met droge ogen langs de plek kan rijden waar vroeger haar huis stond. Die plek staat nu overigens ook onder water. Nou, dan vind ik het leuk dat we nu kunnen ervaren waarvoor we alles hebben moeten doorstaan.”

Vic Gremmer.Beeld Werry Crone

De bewoners van de Noordwaard worden niet beperkt in hun bewegingsvrijheid. Alle doorgaande wegen zijn op hoogte aangelegd, het water loopt onder bruggen door verder het gebied in. Kleinere wegen staan wel onder water. De grazers die normaal in de weiden staan, zijn op tijd allemaal geëvacueerd of bijeengedreven op aangelegde verhogingen.

Boswachter Van der Es kan zijn geluk niet op. “Ik slaap zelfs onrustig, zo spectaculair is dit. Het is heel on-Nederlands om 4000 hectare natte natuur te creëren en op deze schaal ruimte te geven aan de rivier. En er komt ook van alles mee met het water. Welke kruiden zullen hier straks in bloei staan? In de zomer weten we pas echt wat het hoogwater ons heeft gebracht. Om de ecologische kwaliteit van de Noordwaard hoog te houden, moet dit af en toe een keer gebeuren.”

Lees ook:
Kom maar op met die storm, klinkt het bij de crisisdienst

Voor het eerst staat de Noordwaard blank. De miljardeninvestering in de Nederlandse rivierdelta werpt haar vruchten af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden