Al besteed je het uit, aangifte doe je zelf
Wie geen zin of tijd heeft om zelf zijn belastingaangifte te doen en dit uitbesteedt aan iemand anders (of dit nu een accountant of een partner is), blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste invulling van de aangifte. Dit bleek onlangs ook weer uit een uitspraak van het Hof Den Haag*.
Een man vulde gewoontegetrouw de aangifte inkomstenbelasting van zijn vrouw in. De inspecteur was het echter niet eens met de aftrek van sommige posten en legde een navorderingsaanslag inkomstenbelasting zonder boete aan de vrouw op. De vrouw was het met deze aanslag niet eens omdat haar man haar aangifte had ingevuld. De zaak kwam voor het hof. Volgens het hof bleef de vrouw echter zelf verantwoordelijk voor haar aangifte en de navorderingsaanslag bleef dan ook in stand.
Maar hoe zit het nu als je tot een van de honderdduizenden particulieren behoort die hun belastingzaken uit handen geven aan een accountant of belastingadviseur?
Ook in dat geval heeft de belastingdienst er geen boodschap aan wie de aangifte verzorgde: iedere belastingplichtige blijft zelf verantwoordelijk. Wat je dus allereerst moet doen als je een belastingadviseur of accountant in de arm neemt, is te zorgen dat je altijd met een erkende professional in zee gaat, bij voorkeur aangesloten bij een van de vakverenigingen. Via deze verenigingen of via de Raad van Tucht of Raad van Geschillen zijn er vaak mogelijkheden om degene die je belastingaangifte verzorgt aan te spreken op eventuele verwijtbare feiten.
Hoe dit 'aanspreken' verloopt, legt de heer Peter Legerstee, directeur van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NovAA), uit.
,,Alhoewel het voor de belastingdienst niets uitmaakt wie de aangifte heeft verzorgd, kun je als klant een professional wel aanspreken op eventuele fouten. Stel dat je een navorderingsaanslag en een boete krijgt opgelegd door fouten gemaakt door de accountant. In dat geval heb je als klant een claim op de accountant. Als het om een AA of RA (Register-Accountant) gaat, kun je proberen dit bedrag terug te krijgen door de zaak (kosteloos) voor te leggen bij de onafhankelijke Raad van Tucht in Amsterdam of Den Haag. Bij klachten over de nota kan men terecht bij de Raad van Geschillen. Bij onze vereniging is informatie te krijgen (onder andere in de vorm van brochures) over beide instanties. Als je aantoonbaar weet te maken (bewaar dus altijd alle correspondentie zorgvuldig) dat de fout te wijten is aan de accountant en je een uitspraak hebt van de tuchtrechter, kun je daarna naar de civiele rechter voor de schadeclaim.''
,,Allereerst raad ik echter iedereen aan die in zee gaat met een professional om de verwachtingen over en weer schriftelijk vast te leggen. En, heel belangrijk, maak ook vooraf afspraken over het honorarium. Ook kun je afspreken om de aangifte wel of niet nog in te zien, voordat deze door het kantoor definitief wordt doorgestuurd naar de belastingdienst.
Als je geen prijs stelt op inzage, moet er een primaire machtiging worden afgegeven aan het kantoor zodat de klant zelf niet meer hoeft te ondertekenen. Maar, ik herhaal het nog maar eens: ook in het geval dat de klant deze primaire machtiging heeft afgegeven en zelf niet ondertekent, blijft hij of zij zelf verantwoordelijk voor de aangifte.''