Opinie

Al ben ik pacifist, militaire steun aan Oekraïne móet

Volgens sommigen is 'roofdier' Poetin slechts te stoppen door Oekraïne het Navo-lidmaatschap toe te kennen. Beeld epa
Volgens sommigen is 'roofdier' Poetin slechts te stoppen door Oekraïne het Navo-lidmaatschap toe te kennen.Beeld epa

ROEL VAN DUIJN   Het Westen beloofde Oekraïne's soevereiniteit te beschermen. Poetin moet dus een krachtig militair antwoord krijgen, schrijft Roel van Duijn, oud-pacifist en Ruslandkenner.

De Russische president Poetin is, na Lenin en Stalin, op weg om als de derde grote volksleider na zijn dood gebalsemd te worden. Op voorwaarde natuurlijk, dat hij blijft winnen. Hij is in ieder geval niet onder de indruk van de sancties van het Westen. De heerser gaat ijskoud voort zijn tanks over de grens met het pro-westerse buurland te laten rollen. Hij weet dat hij in Oost-Oekraïne móet winnen.

Dalia Grybauskaite, president van frontlijnstaat Litouwen, zegt het juist: "Rusland voert oorlog met een land dat toenadering zoekt tot Europa. Dus is Rusland praktisch in staat van oorlog met Europa."

Krim
Volgens het Verdrag van Boedapest, uit 1994, hadden tenminste de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al lang de veiligheid van Oekraïne moeten garanderen. Door dit verdrag verzekeren deze twee landen, plus Rusland, aan Oekraïne de soevereiniteit over zijn grondgebied. Dit in ruil voor het ontmantelen van het enorme Oekraïense arsenaal kernwapens.

Ook Frankrijk en China hebben, in iets zwakkere bewoording, hun steun aan het verdrag gegeven. Hoe 'verzekeren' deze staten die Oekraïense soevereiniteit, nu de kanonnen in het arme land al een half jaar bulderen? Rusland, 'de beschermer', valt zelf aan.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Rusland wel beschuldigd van schending van het verdrag, maar kregen van Rusland te horen dat de Krim zich 'vrijwillig bij Rusland heeft aangesloten'. Het is omgekeerd, troeft de Russische premier Medvedev: "De VS hebben zich schuldig gemaakt aan schending van de soevereiniteit van Oekraïne, door de financiering van een staatsgreep." In werkelijkheid zijn de president en het parlement van Oekraïne volgens de OVSE eerlijk gekozen. In democratische verkiezingen, waar Rusland een voorbeeld aan kan nemen.

Ondoelmatige sancties
"Rusland kan niet aan de zijlijn blijven staan als mensen min of meer in koelen bloede neergeschoten worden", huichelt Poetin. Hij is het zelf die in koelen bloede zijn troepen opdracht geeft op Oekraïense soldaten en burgers te schieten.

Nu ook volgens het hoofd van de Navo, Anders Fogh Rasmussen, onomstotelijk vaststaat dat Rusland Oekraïne aanvalt, zijn de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en ook China het aan zichzelf en de internationale rechtsorde verplicht om de soevereiniteit van Oekraïne tegen de indringer te beschermen. Tot nu toe laten deze staten het bij ondoelmatige sancties en waarschuwingen. China heeft zich beperkt tot het uitbrengen van een neutrale stem toen het ging om de annexatie van de Krim.

Ik ben in mijn hart pacifist en ik hou van Russen. Maar het verstand zegt dat de veiligheid van Oekraïne alleen kan worden gegarandeerd door militaire steun aan het aangevallen land. Het oprichten van voorpostjes in Oost-Europa en een snelle interventiemacht is onvoldoende.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, de westerse partijen in het verdrag van Boedapest, zijn tevens leidend in de Navo. Dit bondgenootschap moet daarom snel wapens ter beschikking stellen aan het pover uitgeruste Oekraïense leger en zich openstellen voor het lidmaatschap van Oekraïne.

Rutte stelt dat dit nu niet aan de orde is, maar hij vergist zich: dit is het enige waar Poetin respect voor heeft. Met zo'n krachtig militair-strategisch antwoord zal Poetin een gewapend conflict met het Westen uit de weg gaan, maar zonder dat zal hij het voortzetten. Navo-lidmaatschap is het enige om te voorkomen dat Europa zich nog eens, zoals in 1938, laat overrompelen door een roofdier.

Roel van Duijn: ex-politicus, schrijver, Ruslandkenner

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden