Al-Azhar bevordert dialoog Egypte

Egyptische rellenpolitie probeert demonstranten uiteen te jagen. Beeld reuters
Egyptische rellenpolitie probeert demonstranten uiteen te jagen.Beeld reuters

Politieke en geestelijke leiders hebben donderdag in Egypte gezamenlijk opgeroepen tot een dialoog om de tegenstellingen te overbruggen. Vrijdag gaan betogers van allerlei signatuur weer de straat op, naar verwachting de meesten om te betogen tegen het beleid van de conservatieve islamist Mohamed Mursi. De autoriteiten vrezen dat de betogingen steeds gewelddadiger worden. In een week tijd van confrontaties tussen politie betogers zijn zeker 50 doden gevallen.

President Mursi heeft in een aantal plaatsen de noodtoestand uitgeroepen. Die is donderdag wel ingekort. De strijdkrachten, die in 1952 de macht grepen en pas vorig jaar naar de achtergrond verdwenen, lieten al dreigend weten dat het land niet mag instorten.

Mursi won vorig jaar namens de Moslim Broederschap de presidentsverkiezingen overweldigend, maar lijkt de regie niet in handen te krijgen. Hij wordt beschuldigd de democratische revolutie van februari 2011 te verraden met islamistische plannen.

Mursi's broederschap is erg lang wreed onderdrukt en is een organisatorisch geheimzinnige, sociale en religieuze beweging. Volgens opposanten is het meer een sekte die erop uit is om Egypte stap voor stap met een streng islamitisch staatsbestel op te zadelen, terwijl de broederschap volkomen in het duister tast over wat te doen tegen de groeiende armoede, inflatie, onveiligheid en werkloosheid.

Het hoofd van de gerespecteerde soennitische onderwijsinstelling al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, verzamelde donderdag in Caïro politieke leiders om zich heen. Het was 'een initiatief van jonge revolutionairen en geestelijken' om de gewelddadige botsingen tussen betogers en politie te beëindigen.

Er waren onder anderen de plaatsvervangend leider van de Moslim Broederschap, Mahmoud Ezzat, de liberale en seculiere voormannen Mohamed ElBaradei en Amr Moussa, de linkse politicus Hamdeen Sabahi en geestelijken, onder wie afgevaardigden van christelijke kerken, naar het overleg gekomen. Ze hebben daar een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze geweld afwijzen en oproepen tot 'een serieuze nationale dialoog'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden