Brief van de hoofdredactie

Al 75 jaar trouw aan waarden als vrijheid

Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw. Beeld Maartje Geels.
Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw.Beeld Maartje Geels.

Al voordat bekend werd dat prinses Margriet naar de viering van ons 75-jarig bestaan komt, zaterdag 17 februari in de drukkerij in Amsterdam, liep het storm op de toegangskaarten. Na de bekendmaking liep het nog iets sneller. We verwachten snel uitverkocht te raken. Veel lezers van de krant voelen zich verbonden met het koningshuis én met de krant natuurlijk.

De eerste Trouw, die ene keer Oranje-bode geheten, verscheen ter gelegenheid van haar geboorte in het oorlogsjaar 1943. Daarna werd besloten de krant voortaan Trouw te noemen. Maar om de relatie met de Oranje-bode te benadrukken, werd deze eerste krant onder de titel Trouw nummer 2 genoemd. Biograaf Peter Bootsma schrijft erover in zijn boek 'Trouw, 75 jaar tegen de stroom in'.

Vrijheid en gerechtigheid

En waarom besloten de oprichters de krant Trouw te noemen? Daarover is vrij weinig bekend, meldt Bootsma. Wel vertelde een van de oprichters na de Tweede Wereldoorlog dat tijdens een discussie de naam Trouw viel. "Het woord Trouw gaf weer hoe we wilden handelen, wat er ook mocht komen. Tegenover God, onze vorstin en het vaderland. De naam werd con amore aanvaard", citeert Bootsma een van de oprichters.

Trouw wil ik zelf ook vertalen als trouw aan de Grondwet en aan waarden die voor de krant belangrijk zijn, zoals vrijheid, gerechtigheid, solidariteit, duurzaamheid en ons democratisch stelsel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De toelichting van de naam 'Trouw' in de eerste illegale Trouw die onder die naam verscheen. Beeld Trouw
De toelichting van de naam 'Trouw' in de eerste illegale Trouw die onder die naam verscheen.Beeld Trouw

Vrijheid om je uit te spreken in een vrij land als Nederland lijkt een vanzelfsprekendheid, maar staat onder druk. Er zijn helaas tal van voorbeelden. De beveiliging rond Geert Wilders duurt inmiddels al meer dan tien jaar. Ditzelfde gold destijds voor andere politici, ter linker en ter rechter zijde van het politieke spectrum, Ayaan Hirsi Ali bijvoorbeeld, of Ad Melkert.

Maar ook nu zijn er lieden die bedreigd worden om hun opvattingen, sociale media vormen hierin een katalysator. Ook dat lijstje is inmiddels indrukwekkend lang, al zijn er verschillen in de aard, ernst en serieusheid van de bedreigingen.

Bekende voorbeelden in de hoogste categorie zijn misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). Rond de laatste Tweede Kamer-verkiezingen werd de beveiliging van enkele politici weer opgevoerd.

Nooit normaal worden

Er zijn opiniemakers en journalisten die menen dat een bedreiging of andere vormen van grofheden, geuit op sociale media of anderszins, de 'nieuwe normaal' zijn en dat we er met zijn allen maar aan moeten wennen dat dit de werkelijkheid van alle dag is. Dit mag wat mij betreft nooit normaal worden.

De afgelopen tijd heb ik te maken gehad met ernstige bedreigingen aan het adres van iemand die een opinieartikel had geschreven. Al sta je sterk in je schoenen, bedreigingen breken in op je basale veiligheidsgevoel dat iedereen in dit land wel heeft.

Maar belangrijker, zo vertelde hij mij, is dat jouw vrijheid om je mening te uiten, dreigt te worden beknot door lieden die zich kennelijk ongrijpbaar achten. Vertrouwen in de politie om deze bedreigingen aan te pakken, had hij niet echt, bleek, hoewel de politie zeer adequaat reageerde op zijn aangifte.

Doorgaans wijzen we naar het buitenland als het gaat om het beknotten van de vrijheid van meningsuiting. Maar ook in eigen land zijn er beslist zorgen als het hierom gaat. Laten we daarom op 17 februari de mensen gedenken die zo moedig zijn hun stem te verheffen.

Toen en nu.

U kunt hier nog kaarten kopen voor het Trouw Lezersfestival 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden