Al 60 jaar Shakespeare in Diever. Het bostheater is ook zonder de dokter niet kapot te krijgen.

Iedereen zei: Als de dokter dood gaat, houdt het op. Maar nee. Zestig jaar nadat huisarts Broekema de drama’s van Shakespeare in Diever introduceerde is het Drentse dorp nog altijd behept met het Shakespeare-virus.

door Ellis Ellenbroek

Het theater is klaar voor de première van Henry IV. Stapels oude planken zijn verwerkt in een voor dit jubileumjaar extra imposant decor. Het gehamer dat nu nog klinkt in de bossen van Diever is voor een paar reclameborden, zegt Trees Kerstholt. Aan een beetje commercie valt niet te ontkomen, als ze de oude bankjes, die een beetje scheef zakken, willen vervangen.

Kerstholt laat het hokje zien waar ze straks zit te souffleren. Dertig jaar lang was de 68-jarige Dieverse secretaris van de toneelvereniging en ze speelde diverse rollen. De afgelopen drie jaar werkte ze mee aan een boekwerk ter gelegenheid van 60 jaar openluchttoneel in Diever.

Kerstholt werd door dokter Broekema met het toneelvirus geïnjecteerd, de huisarts wiens geschiedenis ze in Diever kunnen dromen. Dokter vond dat het Drentse dorp wel wat culturele bagage kon gebruiken. Hij trommelde de dorpelingen op en stichtte een toneelvereniging. Op 31 augustus 1946 werd in het bos ’een Midzomernachtsdroom’ van Shakespeare uitgevoerd, vertaald door de dokter. De koplamp van diens motorfiets diende als spotlight. Shakespeare spelen werd een jaarlijkse traditie in Diever. Een keer, in 1949, werd Peer Gynt gedaan van Ibsen. Een gedoe met decorstukken was dat. De brandweer moest er aan te pas komen om een rivier te maken. Voortaan alleen Shakespeare, bedong de huisarts en daar tornde niemand meer aan. Kerstholt had voor ze in Diever kwam wonen nog nooit iets van de Engelsman gelezen, maar raakte snel verknocht aan diens stukken: „Er zit zóveel in. Op politiek gebied, corrupte toestanden, liefde, verboden liefde. Dingen die ook nu nog gebeuren.”

Broekema bleef regisseur tot zijn dood in 1979. Hij bemoeide zich met alles, tot en met de grime en de programmaboekjes. ’s Nachts na hun optreden stopte hij briefjes bij de spelers in de bus met op- en aanmerkingen. Kerstholt: „Ik had er een keer een foto bij: Daar sta je verkeerd.”

Op oudejaarsavond kozen Broekema en de burgemeester van Diever, Meijboom, het stuk voor de zomer daarop. Meijboom ging dan kort voor de première persoonlijk op bezoek bij de landelijke kranten, om reclame te maken. Die huidige burgemeester – Diever is opgegaan in de gemeente Westerveld – is niet zo’n ambassadeur meer. Kerstholt: „Hij zou het wel doen, maar het is er niet zo van gekomen. Hij heeft natuurlijk meer dorpen waarmee hij zich moet bemoeien.”

De voorstellingen verkopen zichzelf ook wel. Jaarlijks komen er zo’n 15.000 bezoekers van heinde en verre. De zaal is meestal uitverkocht. En nooit een tekort aan spelers. Van rechercheur tot kledingverkoopster, van directeur tot huisvrouw, Drenten uit Diever en directe omgeving repeteren maandenlang, vaak elk jaar weer. Wie echt iets anders heeft mag tegenwoordig wel eens een repetitie overslaan, zegt Kerstholt: „Bij Broekema had je niet het lef. Als je ziek was, had hij wel een pilletje. Ik had vaak migraine. Dan zei hij: Meisje, ik neem wel even wat mee. En als mijn kinderen een musical hadden van school, moest ik er echt tegen praten om daarheen te mogen. Dan zei hij: Kan je man niet gaan?”

In Diever wordt ’s winters ook toneel gespeeld en er is een jeugdtoneelclub. Die levert jonge aanwas voor het bostheater. Kerstholt: „Als je een keer meedoet en je vindt het leuk, dan ben je besmet en dan tuin je erin, voor jaren.”

In het toneelgebouw scharrelen een paar senioren. De donderdaggroep, zoals ze heten, is al jaren bij elkaar en heeft eigenhandig het toneelgebouw verbouwd. Op een dag zal de groep uiteenvallen. Maar wie dan leeft, die dan zorgt. Kerstholt: „Als Broekema wegvalt gaat het openluchtspel naar de knoppen, zei iedereen. Niet dus. Dit theater is niet kapot te krijgen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden