Al 22 Kamerleden hebben de duiventil weer verlaten
Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart
De huidige Tweede Kamer zit er nu bijna twee jaar. Tijd voor een terugblik. Sinds de start op 12 september 2012 zijn al weer 22 Kamerleden vertrokken. Dat wordt al snel als kiezersbedrog gezien, zeker als dat snel na de verkiezingen gebeurt, en al helemaal als de reden een aantrekkelijke niet-publieke functie is. Was dan niet op de lijst gaan staan.
Vooral oud-bewindslieden willen nog wel eens snel uit de Kamer wegrennen, vlak nadat ze zijn verkozen. Vaak uit teleurstelling dat ze niet opnieuw minister of staatssecretaris zijn geworden. Zo vertrok Wim Duisenberg (PvdA), succesvol minister van financiën in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), toen het tweede kabinet Den Uyl er niet kwam. Na de verkiezingen in 2002 volgde zelfs een hele uittocht uit de Kamer van oud-bewindslieden van het tweede kabinet-Kok. Het grimmige, bedreigende politieke klimaat na de moord op Pim Fortuyn speelde bij enkelen ook een rol, maar netjes was het vanuit democratisch oogpunt niet.
undefined
Vet betaald
De redactie van Plein 2 heeft in haar laatste aflevering voor de zomer een geruststellende mededeling. Voor zover bekend is geen van de 22 Kamerleden vertrokken vanwege het wenkend perspectief van een aantrekkelijke, vet betaalde baan buiten de politiek of ambtenarij. Tien Kamerleden van VVD en PvdA vertrokken naar het kabinet, twee werden wethouder (Pieter Litjens van de VVD en Paulus Jansen van de SP), één vertrok naar Brussel (Cora van Nieuwenhuizen, VVD), één werd bestuurder van het ROC Mondriaan (Pierre Heijnen, PvdA) en één kon wegens ziekte het Kamerwerk niet langer voortzetten (Manja Smits, SP). Dus: veertien Kamerleden vertrokken om het algemeen belang op een andere manier te dienen. En één verdween uit overmacht.
Blijven er zeven over die om andere reden het Binnenhof verlieten. De eerste is Jolande Sap die haar partij GroenLinks aan een enorme verkiezingsnederlaag hielp. Zes van de tien Kamerzetels gingen verloren, maar aanvankelijk wilde Sap van geen vertrek weten. Onder zware druk van haar fractie en het partijbestuur moest ze er begin oktober 2012 toch aan geloven. Laten we haar gedwongen vertrek dan ook maar indelen in de categorie overmacht. Van een andere orde is Jan de Wit (SP). Hij ging met pensioen, maar had hij zich dan nog wel op de lijst moeten laten zetten? De PvdA'ers Desirée Bonis en Myrthe Hilkens hielden de Kamer vorig jaar voor gezien, omdat zij de koers die hun fractie voer, slecht konden verenigen met hun idealen. De dames hadden zich beter moeten voorbereiden op wat het Kamerwerk en het functioneren binnen een fractie betekent, lijkt ons. Maar het is wel typerend voor het getob dat een PvdA-Kamerlidmaatschap doorgaans met zich meebrengt.
undefined
Slok op
Nee, dan de liberalen. Die vertrekken gewoon, omdat ze (al dan niet bewezen) in de fout zijn gegaan. Achterhoeker Johan Houwers moest het veld ruimen nadat de fiscus een onderzoek was begonnen naar een dubieuze hypotheekaanvraag. Mediawoordvoerder Matthijs Huizing stapte zelf op na twee keer met een slok op achter het stuur te zijn betrapt. De met pensioenpremies sjoemelende Henk Krol van 50Plus valt ook in deze categorie. Ook bij de PVV bleef het niet rustig. Daar hebben zich inmiddels drie Kamerleden afgesplitst van de fractie, maar ze bleven wel in de Kamer.
De conclusie resteert dat wie verandering verafschuwt, het moet zoeken in het politieke centrum: bij de fracties van het CDA, D66 en CU veranderde helemaal niets.
De redactie van Plein 2 gaat met reces. De eerstvolgende aflevering verschijnt op 3 september.
undefined
De meeste wisselingen
1.VVD (9)
2.PvdA (6)
3.SP / PVV (3)
undefined