AkzoNobel wijst belager PPG opnieuw de deur

FILE PHOTO: Akzo Nobel's logo is seen in Amsterdam, Netherlands, February 16, 2012. REUTERS/Robin van Lonkhuijsen/United Photos/File PhotoBeeld REUTERS

AkzoNobel heeft voor de tweede keer in enkele weken een overnamebod van het Amerikaanse PPG afgewezen. De prijs is hoger, maar AkzoNobel vreest banenverlies en zegt het zelfstandig beter te kunnen.

De druk op AkzoNobel neemt toe. De Amerikaanse concurrent PPG bracht maandag een tweede bod op de Nederlandse producent van verven, lakken en speciale chemische producten. De aandeelhouders van AkzoNobel kunnen verheugd zijn nu er een nog hogere prijs voor hun aandelen wordt geboden, maar de leiding van het bedrijf is bezorgd en ziet een overname niet zitten.

AkzoNobel is bekend van merken als Sikkens, Flexa en Ceta Bever. Er werken wereldwijd 47.000 bij het bedrijf, waarvan ruim 5000 in Nederland. Het Amerikaanse PPG is ongeveer even groot als AkzoNobel en voert merken als Rambo, Histor en Sigma.

PPG biedt per aandeel 88,72 euro, ruim 5 euro meer dan het bod dat het begin maart op AkzoNobel deed. Vlak voordat de strijd om AkzoNobel begon, schommelde de koers van het aandeel nog rond de 65 euro.

Ondanks de hogere prijs die PPG biedt, wijzen bestuur en commissarissen van AkzoNobel opnieuw de deur. AkzoNobel stelt dat PPG geen gehoor geeft aan de zorgen die het na het eerste bod heeft aangegeven.

Een van die zorgen is volgens AkzoNobel dat een overname niet in het belang is van de aandeelhouders. De geboden prijs zou onder de werkelijke waarde van AkzoNobel liggen, zeker nu het bedrijf recent een aanscherping van de strategie bekendmaakte. AkzoNobel is onder meer van plan om de chemische poot af te stoten.

Onzekerheid

Minstens zo belangrijk is de onzekerheid voor het personeel van AkzoNobel. De leiding stelt dat er grote overlap bestaat tussen de beide bedrijven, waardoor vele mensen hun baan zullen verliezen. Tegelijk zullen volgens AkzoNobel de mededingsautoriteiten eisen dat de nieuwe combinatie onderdelen van de hand gaat doen om een te grote marktmacht in bepaalde regio’s te voorkomen.

Verder ziet AkzoNobel ook grote verschillen in cultuur tussen beide bedrijven. Een overname door PPG zou schade toebrengen aan de bijdrage die AkzoNobel aan de gemeenschap zegt te leveren, evenals het ingezette duurzaamheidsbeleid.

Internationale media schrijven dat verschillende aandeelhouders AkzoNobel oproepen om met PPG te praten. Zou AkzoNobel hiertoe niet bereid zijn, en de aandeelhouders hun aandelen best zouden willen verkopen, dan neemt de kans toe dat PPG een vijandig bod uitbrengt. AkzoNobel zou in dat geval een beschermingsconstructie uit de kast kunnen halen, die verhindert dat PPG nieuwe commissarissen en bestuurders benoemt.

Vier provincies maakten maandag bekend zich tegen de overname te keren, omdat hierdoor de 5000 banen in Nederland in gevaar komen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden