AkzoNobel volgt de wereldeconomie op de voet

Verffabrikant doet goede zaken in de VS, maar merkt ook dat het in China even wat minder gaat

KOOS SCHWARTZ

Wie wil weten hoe het staat met de wereldeconomie, kan natuurlijk een stapel vuistdikke rapporten lezen van vermaarde (economische) instituten. Maar een blik in de resultaten van AkzoNobel levert ook veel informatie op.

AkzoNobel is een van de grootste fabrikanten van verven en lakken ter wereld en bijna alles wat er in deze wereld wordt gemaakt, krijgt een verf- of een laklaag: van mobiele telefoons tot tankers; van vliegtuigen tot de gevels van monumenten; van computers tot de kinderkamer en de schutting. Waar de bedrijvigheid toeneemt, groeit vrijwel altijd de klandizie van AkzoNobel; waar die afneemt, daalt Akzo's omzet.

De cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar, die topman Ton Büchner gisteren presenteerde, bewezen dat weer. AkzoNobel deed goede zaken in de VS, Indonesië (meer dan 200 miljoen inwoners) en Vietnam (90 miljoen) en merkte ook dat de economie in sommige Europese landen (Engeland, Spanje, Nederland) aantrekt of begint aan te trekken.

Anderzijds voelde het concern de crisis in Oost-Europa, in Griekenland, in Brazilië en in Rusland en de tanende groei in China. Jarenlang zorgde de bouwwoede in China voor fors stijgende omzetten. Maar die bouwkoort is voorbij en Büchner verwacht dat dat een tijdje zo blijft. Akzo's investeringsprogramma is erop aangepast.

In Zuid-Korea, China en Japan worden veel schepen gebouwd en dus verkocht Akzo meer scheepsverven dan een jaar geleden. De vliegtuigfabrikanten hebben het druk, Akzo's fabrieken voor vliegtuiglakken ook. Maar als gevolg van dalende olieprijzen investeren oliemaatschappijen minder en dus verkocht Akzo minder verven voor olie- en gasinstallaties. De verkoop van chemicaliën voor de olie- en gaswinning daalde eveneens.

En AkzoNobels resultaten? De omzet was 6 procent hoger dan een jaar geleden, maar dat kwam vooral door valuta-effecten. Omdat de euro laag staat, tikt omzet die buiten de eurozone wordt gehaald extra hard aan. Zonder die effecten daalde de omzet licht: de stijging in de VS en Zuidoost-Azië wogen niet op tegen de dalingen elders.

De netto kwartaalwinst steeg wel: met 61 procent zelfs naar 332 miljoen euro. Deels had dat met die valuta-effecten te maken, deels ook met reorganisaties: Akzo heeft een aantal kleinere vestigingen gesloten en concentreert de productie van verven en lakken in grote fabrieken. Doel is om meer winst te maken op een blik verf, zoals Büchner dat kernachtig pleegt uit te drukken.

De cijfers over het laatste kwartaal bewijzen dat dat lukt. De cijfers over het personeelsbestand tonen een ander gevolg: het aantal medewerkers daalde in een jaar van 48.400 naar 46.000. Daarvan zitten er wel 350 bij het Finse bedrijf Kemira dat Akzo's fabrieken kocht waar chemicaliën voor de papierindustrie worden gemaakt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden