AkzoNobel verkoopt chemiepoot. Wat betekent deze megadeal?

Renier Vree (l, CFO) en Charlie Shaver (CEO) tijdens een persconferentie over de lancering van Nouryon.  Beeld ANP
Renier Vree (l, CFO) en Charlie Shaver (CEO) tijdens een persconferentie over de lancering van Nouryon.Beeld ANP

AkzoNobel verkocht zijn chemiepoot voor 10 miljard euro aan The Carlyle Group. Gaat er veel veranderen? Vier vragen en antwoorden.

Koos Schwartz

Moeten de bijna 10.000 mensen die wereldwijd bij de chemietak werken – en de 2500 mensen die dat in Nederland doen – zich zorgen maken?

Investeringsmaatschappijen hakken soms flink in het personeels- en ­managersbestand van bedrijven die ze hebben gekocht. Maar Carlyle lijkt dat niet van plan. Reorganisaties? Zitten niet in de planning. ­Investeringen? Die blijven grofweg op hetzelfde niveau als in de AkzoNobel-tijd – zo’n 300 miljoen euro per jaar.

De chemiepoot van AkzoNobel telt wereldwijd 56 fabrieken en maakt chloor (in Rotterdam en Delfzijl), zout (in Delfzijl en Hengelo) en allerlei chemicaliën (Herkenbosch, Delfzijl, Geleen, Arnhem) die onder meer worden verwerkt in voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en plastics, en die verder worden ­gebruikt in de olie- en gassector, de pulp- en papierindustrie, de bouw en de landbouw. Het is een divers pakket aan producten. Investeringsmaatschappijen willen in zo’n geval een bedrijf wel eens in delen verkopen. Ook dat lijkt Carlyle niet van plan.

Verandert er dan niets?

AkzoNobels chemiepoot is nu een zelfstandig bedrijf. Met een ­(nieuwe) naam: Nouryon. Dat is een verwijzing naar Noury & Van de ­Lande, dat in 1838 begon als producent van voedingsmiddelen en ­uitgroeide tot een vooraanstaand chemiebedrijf.

Noury & Van de Lande werd in 1967 onderdeel van Koninklijke Zout Organon (KZO) dat in 1969 ­fuseerde met de Algemene Kunstzijde Unie. Dat fusiebedrijf ging Akzo heten. Noury & Van de Lande is een van de oermoeders van het nieuwe chemiebedrijf.

Er verandert toch wel meer?

Als we de leiding van Nouryon moeten geloven niet veel. Ja, de productiviteit moet omhoog, er moet meer winst gemaakt en het bedrijf wil groeien, vooral in China en de rest van Azië.

Daarbij wil de leiding meer ­nadruk leggen op een aantal chemieproducten die goed in de markt ­liggen. Maar dat laatste was het ­vorige management ook al van plan.

Bestuursvoorzitter van Nouryon is een Amerikaan, Charles Shaver, die gisteren Carlyle’s plannen met het bedrijf presenteerde. Shaver was ­eerder bestuursvoorzitter van de Amerikaanse verfproducent Axalta. Die werd in 2013 door Carlyle ­gekocht en in 2014 naar de beurs ­gebracht. In april 2015 verkocht ­Carlyle zijn laatste aandelen in ­Axalta.

Staat Nouryon ook zoiets te ­wachten?

Dat Carlyle Nouryon gaat verkopen, staat vast en omdat Nouryon een flink bedrijf is (omzet in 2017: 5 miljard euro), ligt een beursgang voor de hand. Shaver maakte daar gisteren geen geheim van.

Investeerders als Carlyle halen geld op bij beleggers, stoppen dat in een fonds en kopen er bedrijven mee.

Doorgaans bestaat zo’n beleggingsfonds tien jaar. Carlyle heeft ­bedrijven meestal vier tot zeven jaar in bezit, al zijn er uitschieters naar boven en beneden.

Vuistregel: als Carlyle een prettig rendement op zijn investering kan halen, gaat Nouryon in de verkoop.

Lees ook:

Het lot van de chemiepoot van AkzoNobel is ongewis bij koper Carlyle

Akzo verkoopt zijn chemiepoot aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle. Doorgaans verkoopt Carlyle zijn aankopen snel weer door met een forse winst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden