AkzoNobel onderzoekt fusie met verfmaker uit VS

Kantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Beeld REUTERS
Kantoor van AkzoNobel in Amsterdam.Beeld REUTERS

Na eerder dit jaar op de hielen te zijn gezeten door PPG, voert AkzoNobel nu onderhandelingen met Axalta over een fusie.

Na dagen van aanhoudende geruchten maakte AkzoNobel vanmorgen bekend in gesprek te zijn met het Amerikaanse Axalta. Hoewel AkzoNobel groter is, zal de fusie ‘op basis van gelijkwaardigheid’ gebeuren en resulteren in een ‘leidende wereldwijde speler op het gebied van verf en lakken’.

De fusie betreft alleen de verf- en lakkendivisie van AkzoNobel. Het Amsterdamse bedrijf is druk bezig om zijn chemiedivisie te verkopen. De waarde van dat onderdeel wordt geschat op 8 miljard euro. Het is overigens nog onbekend of AkzoNobel uit Nederland vertrekt, of dat het nieuwe fusiebedrijf zijn zetel in Amsterdam zal kiezen.

Axalta is een oorspronkelijke afsplitsing van het Amerikaanse chemiebedrijf Dupont. Het bedrijf werd eerst aan een investeerder verkocht en vanaf 2014 in delen naar de beurs gebracht. Volgens het Financieele Dagblad zou AkzoNobel bij die beursgang ook al in gesprek zijn geweest met Axalta, toen om het in zijn geheel te kopen.

Axalta is veel kleiner dan AkzoNobel. Het heeft een omzet van 3,5 miljard euro en is op de beurs ongeveer 7 miljard euro waard. De verf- en lakkenactiviteiten van AkzoNobel zetten jaarlijks 9,5 miljard euro om. De beurswaarde van AkzoNobel is bijna 20 miljard euro. Daarin zit nog wel meegerekend de af te splitsen chemiedochter.

In de eerste helft van dit jaar had AkzoNobel de handen vol aan het buiten de deur houden van PPG, een andere grote Amerikaanse verfproducent. Het bedrijf heeft enkele malen een bod op AkzoNobel gedaan, maar een reeks van rechtszaken leidde er uiteindelijk toe dat PPG zich terugtrok.

De aanvallen van PPG leidde wel tot grote spanningen en onrust onder aandeelhouders. Twee bestuurders van AkzoNobel vertrokken en om de eigen aandeelhouders tevreden te stellen zette AkzoNobel de chemiedochter in de verkoop. Beloften dat de winst van het bedrijf in de loop van het jaar sterk zou toenemen, werden niet waargemaakt. 

Lees ook: Akzo en Elliott sluiten vrede, voor even

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden