AkzoNobel lost belofte in en geeft miljarden aan aandeelhouders

null Beeld Maarten Hartman
Beeld Maarten Hartman

AkzoNobel had beloofd beter voor de eigen aandeelhouders te zorgen. De verfreus keert de opbrengst van de chemietak daarom grotendeels uit.

AkzoNobel gaat 5,5 miljard euro uitkeren aan aandeelhouders. Het gaat om de opbrengst van de verkochte chemietak. Na bekendmaking van dit nieuws steeg AkzoNobel vanochtend 0,8 procent op de Amsterdamse beurs.

De uitkering zal onder meer plaatsvinden via een speciaal dividend in contanten. Ook wil Akzo eigen aandelen inkopen. In december vorig jaar kregen aandeelhouders al een voorschot van 1 miljard euro speciaal dividend.

De verfreus had beloofd de opbrengst van Specialty Chemicals grotendeels uit te keren. Maandag werd bekend dat deze afsplitsing is afgerond.

Van plastic tot make-up

Specialty Chemicals levert chemicaliën die in allerlei alledaagse producten worden gebruikt. Bijvoorbeeld in verf, voedsel, plastic, cosmetica, papier, medicijnen en elektronica. Ook is het actief in de bouw, de landbouw en de olieindustrie. Het bezit de chloorfabrieken in de Botlek en Delfzijl, en de zoutfabriek in Hengelo.

De Carlyle Group heeft Specialty Chemicals gekocht voor 10,1 miljard euro. De netto opbrengst is 7,5 miljard euro. Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel, sprak maandag van een ‘mijlpaal in de geschiedenis van AkzoNobel’. Het bedrijf richt zich voortaan uitsluitend op verf en coatings.

Onrustige aandeelhouders

Vorig jaar kwam AkzoNobel onder druk te staan toen het Amerikaanse PPG Industries Akzo wilde inlijven. Het verfbedrijf wees de avances van PPG af, maar ontevreden aandeelhouders lieten nadrukkelijk van zich horen. Akzo beloofde toen zelf waarde voor aandeelhouders te creëren. Volgens Vanlancker is Akzo die belofte nu nagekomen.

Met het geld dat overblijft uit de verkoop wil Akzo schulden aflossen, de veranderingen in het concern financieren en nieuwe overnames doen. Op 13 november houdt AkzoNobel een speciale aandeelhoudersvergadering over de uitkering.

In Nederland werken zo’n 2400 mensen voor Special Chemicals. Maandag spraken de directeuren Martin Sumner en Zeina Bain van Carlyle lovende woorden over het chemiebedrijf. “Specialty Chemicals heeft een rijk verleden, kwalitatief hoogwaardige bezittingen en werknemers, een mooie staat van dienst op het gebied van innovatie en een gevarieerd klanten- en productbestand.” Ze zeiden dat ze Specialty Chemicals willen laten groeien en z’n concurrentiepositie gaan versterken.

Tegelijkertijd is het lot van Special Chemicals ongewis. Carlyle is een grote Amerikaanse investeringsfirma die handelt in bedrijven. Soms gaan die al binnen een jaar weer van de hand.

Lees ook: Het lot van de chemiepoot van AkzoNobel is ongewis bij koper Carlyle

Akzo verkoopt zijn chemiepoot aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle. Doorgaans verkoopt Carlyle zijn aankopen snel weer door met een forse winst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden