AkzoNobel jaagt de vakbonden op de kast met nieuwe ontslagen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opgelucht waren vakbonden en werknemers toen het Amerikaanse PPG vorig jaar zijn pogingen staakte om AkzoNobel over te nemen. Niemand twijfelde eraan dat een samensmelting banen had gekost. Maar nu zet de verfmaker zelf mensen op straat.

Koos Schwartz

Het afgelopen jaar verminderde het aantal werknemers van AkzoNobel met bijna 4 procent, van 35.700 naar 34.300 mensen. Daar blijft het niet bij.

AkzoNobel wil in 2020 zo’n 200 miljoen euro hebben bespaard op zijn kosten, zei bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker tijdens de presentatie van AkzoNobels resultaten over het derde kwartaal. Daarbij gaan een nog onbekend aantal banen verloren. AkzoNobel wil onder meer de toelevering van producten en zijn opslag-, distributie-, en productienetwerken verbeteren.

In Nederland werken 2500 mensen voor AkzoNobel, onder meer in Sassenheim (1100 mensen: onderzoek en productie van verf), Wapenveld (lakken) en Amsterdam (hoofdkantoor).

AkzoNobel stelt dat de plannen al in maart zijn aangekondigd tijdens een bijeenkomst met investeerders. Maar voor de vakbonden waren ze nieuw, zegt CNV-bestuurder Arthur Bot. De bonden zijn onaangenaam verrast door de plannen.

Onmin

De verhoudingen tussen bonden en AkzoNobel-directie zijn toch al niet best. Dit jaar legden werknemers op verschillende locaties in Nederland drie keer het werk neer: er is onmin met de directie over een nieuwe cao. Daarbij willen de bonden dat AkzoNobel 400 miljoen euro stort in het pensioenfonds. De directie weigert dat.

Het steekt de bonden dat AkzoNobel de opbrengst van de verkoop van zijn chemiepoot (zo’n 6,5 miljard euro) vrijwel geheel heeft uitbetaald aan zijn aandeelhouders. Garanties dat er onder de nieuwe eigenaar van de chemietak (de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle) geen banen verdwijnen, hebben de bonden niet gekregen. Volgens Arthur Bot is de AkzoNobel-directie er vooral op uit om aandeelhouders te plezieren. De koers van het verf- en lakkenconcern steeg

met 2,6 procent.

AkzoNobel zag zijn omzet in het derde kwartaal met 4 procent dalen vergeleken met dezelfde periode in 2017. Als valutaschommelingen – zoals de waardevermindering van de Turkse, Braziliaanse en Argentijnse munten – buiten beschouwing blijven, bleef de omzet gelijk. AkzoNobel verkocht minder verven en lakken, maar verhoogde wel zijn prijzen, deels om hogere grondstofprijzen te compenseren. Daardoor bleef de omzet op peil en boekte AkzoNobel 23 procent hogere nettowinst (149 miljoen euro) dan vorig jaar (121 miljoen). Bij de chemiepoot steeg de winst van 95 naar 152 miljoen.

Lees ook:

Verkoop van de chemietak levert de aandeelhouders van AkzoNobel miljarden op

AkzoNobel keert de opbrengst van de verkoop van de chemietak grotendeels uit aan zijn aandeelhouders. Daarmee komt het een belofte na.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden