AkzoNobel gaat vanaf nu verder zonder zout en chloor

De chloorfabriek in Delfzijl. Beeld ANP
De chloorfabriek in Delfzijl.Beeld ANP

Ooit maakte het Akzo-concern van alles: van nootjes tot verf en van wasmiddelen en tot chemicaliën. Na de verkoop van zijn chemiepoot resteert alleen nog verf.

Koos Schwartz

AkzoNobel is van zijn grote chemiepoot af. Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle is de nieuwe eigenaar van die poot die in Nederland vooral bekend is om zijn Jozo-zout, wegenzout en de (chloor)fabrieken in Delfzijl en het Botlekgebied. Voor de 2400 werknemers in Nederland zal er met de nieuwe eigenaar naar verwachting weinig veranderen, zei AkzoNobel-bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker gisteren tijdens een toelichting op de verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals.

Carlyle heeft, zei Vanlancker, geen garanties gegeven dat de chemiepoot niet wordt opgesplitst en vervolgens in delen wordt verkocht. Volgens Vanlancker zijn 'zulke garanties bij dit soort deals ongebruikelijk.' Maar een opsplits- en verkoopscenario ligt zeker niet voor de hand, zei hij. "Het gaat Carlyle om het hele chemiebedrijf. Carlyle wil erin investeren en streeft naar groei", stelde Vanlancker die benadrukte dat het ook niet makkelijk is om onderdelen uit de chemiepoot te lichten, omdat zij 'onderling met elkaar verweven' zijn.

Vanlancker zei ook dat de bestaande arbeidsvoorwaarden voor het Nederlandse personeel onder de nieuwe eigenaar blijven gelden. Er waren meer investeringsfondsen met belangstelling voor Specialty Chemicals, maar het bod van Carlyle was voor alle betrokkenen het beste, zei Vanlancker.

Carlyle is een groot Amerikaans investeringsfonds dat (mede)eigenaar is van tientallen bedrijven in de wereld. In Nederland heeft het onder meer belangen in Hes International (op- en overslag van kolen en ijzererts), kledingketen Hunkemöller, Varo Energy (olie, olieproducten) en Mazarine Energy (olie en gas). Vaak verkoopt Carlyle zijn belangen al na enkele jaren. Maar er zijn ook bedrijven waar de investeerder langer dan tien jaar mede-eigenaar van is.

Pikant is dat Carlyle van 2013 tot 2016 (mede)eigenaar was van Axalta, de Duits-Amerikaanse lakkenfabrikant waarmee AkzoNobel eind vorig jaar overnamegesprekken voerde. In 2013 kocht Carlyle de lakkendivisie van de Amerikaanse chemiereus Dupont, doopte het bedrijf Axalta en bracht het in 2014 naar de beurs. In 2016 verkocht het zijn laatste belangen in het bedrijf. De hele deal leverde Carlyle 4,5 miljard dollar op. Tijdens de koop werkte Vanlancker bij Dupont. Carlyle is in Nederland ooit (mede-)eigenaar geweest van kabelaar Casema, chipfabrikant NXP, uitgever Nielsen en digitaal marketeer LBI.

Extra dividend

De verkoop van de chemiepoot, die in 2017 goed was voor een omzet van 5 miljard euro en die wereldwijd zo'n 9000 werknemers telt, werd een klein jaar geleden aangekondigd. AkzoNobel werd toen belaagd door zijn Amerikaanse branchegenoot PPG. De toenmalige Akzo-leiding voelde er niets voor om overgenomen te worden en besloot, om zijn aandeelhouders tegemoet te komen, onder meer tot verkoop van de chemietak.

De opbrengst van de verkoop gaat grotendeels naar AkzoNobels aandeelhouders. Een deel daarvan hebben zij trouwens al binnen. Vorig jaar keerde AkzoNobel een extra dividend uit, vooruitlopend op de verkoop. Carlyle betaalt 10,1 miljard euro voor Specialty Chemicals, dat is inclusief de schulden van de chemiepoot. Netto blijft er voor AkzoNobel ongeveer 7,5 miljard over. AkzoNobel raamt de kosten die gepaard gingen met de splitsing op 200 miljoen euro.

Met de verkoop van Chemicals verliest AkzoNobel 34 procent van zijn omzet en ongeveer de helft van zijn werknemersbestand in Nederland. AkzoNobel gaat door als producent van verven en lakken. Toen het Akzo-concern in 1969 ontstond maakte het nog van alles: kunstvezels (Enka), zwavelzuur, medicijnen (Organon), wasmiddelen (Dobbelman), zoutjes (Duyvis), tandpasta (Prodent), verf (Sikkens, Flexa), vlees (Zwanenberg), verf en chemicaliën.

In de loop der jaren werden steeds onderdelen verkocht. Een kleine twintig jaar geleden gingen de kunstvezels de deur uit, acht jaar later gevolgd door de medicijnen van Organon. AkzoNobel heeft nog zo'n 2400 personeelsleden in Nederland over. Ooit waren dat er enkele tienduizenden. De chemiepoot van AkzoNobel maakt, met uitzondering van Jozo-zout, nauwelijks consumentenproducten. maar vooral chloor, pekel, bleekmiddelen voor de papierindustrie en drijfgassen voor deodorant.

Lees ook:

AkzoNobel lijkt weer rustige tijden tegemoet te gaan. Na een roerig 2017 kan de (nieuwe) leiding zich weer richten op zijn normale taken: meer verven en lakken verkopen. En om daar meer geld mee te verdienen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden