Akzo voelt crisis in de scheepsbouw

jaarcijfers | Chemieconcern profiteert van aantrekkende economie, maar verkoopt minder scheepsverf.

KOOS SCHWARTZ en REDACTIE ECONOMIE

Misère in de scheepsbouw, maar economische groei in Europa. Crisis in de olie- en gasindustrie tegenover Chinezen die meer geld spendeerden aan verf voor hun huizen. Akzo Nobel merkte het vorig jaar allemaal.

Akzo Nobel maakt verven, lakken en chemicaliën en de resultaten van het Nederlandse concern met 46.000 werknemers meanderen meestal mee met de economische ontwikkeling. Einde crisis in West-Europa? Dus stegen de verkopen van Akzo Nobel daar. Meer consumptieve uitgaven in China? Dus verkocht Akzo er meer verf. Groei in Zuid00st-Azië? AkzoNobel plukte er de vruchten van.

Maar bij een bedrijf dat in een groot deel van de wereld actief is, gaat het nooit overal goed. Zo werden er, zei bestuursvoorzitter Ton Büchner gisteren bij de presentatie van AkzoNobels resultaten over 2016, vorig jaar zo'n vijfhonderd grote schepen gebouwd. Een paar jaar geleden waren dat er nog drieduizend.

De scheepsvervenpoot van Akzo had het dus niet zo druk en er zijn scheepsverffabrieken gesloten, met name in Azië. In de offshore (olie en gas) is het eveneens crisis en waren er veel minder installaties te coaten dan voorheen. Crisis is er ook in Brazilië en Argentinië.

Plussen hier, minnen daar. Al met al verkocht Akzo Nobel iets meer verf en chemicaliën dan in 2015, maar door wat lagere prijzen en door valuta-effecten (vooral de lage koers van het Britse pond) kwam de concernomzet toch 4 procent lager uit dan vorig jaar. De nettowinst (970 miljoen euro) was een fractie lager dan in 2015 (977 miljoen), maar in 2015 had Akzo Nobel bijna 100 miljoen aan eenmalige meevallers.

Zonder die meevallers mee te rekenen, was er dus wel een flinke stijging van de winst en dat benadrukte Büchner gisteren dan ook. Logisch, want de in 2012 aangetreden Büchner heeft al jaren als doel dat hij meer geld wil verdienen op een pot verf (en op een vat chemicaliën). Dat lukte vorig jaar dus. Na een serie reorganisaties en fabriekssluitingen is de productie van verf geconcentreerd in een paar grote fabrieken. Daardoor zijn de productiekosten flink afgenomen. De kosten voor reorganisaties trouwens ook, want de tijd van grote ingrepen in de organisatie zijn nu voorbij, zei Büchner.

undefined

Nieuwe verf laat muren giftige stoffen 'opeten'

Bij AkzoNobel denk je niet aan frisse bosluchtjes, maar onder de naam Forest Breath Eco (nou ja: de Chinese vertaling daarvan) is het concern begonnen met de verkoop van verf die de kwaliteit van de lucht in huis verbetert. In de verf zitten bestanddelen die stoffen als benzeen en formaldehyde absorberen en vernietigen. Formaldehyde is een voor mensen schadelijk gas dat onder meer wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel (in ziekenhuizen en laboratoria). Het zit ook in tabaksrook. Benzeen komt vrij bij tabaksrook, bij het tanken bij benzinestations en zit in uitlaatgassen van auto's en uitstoot van de industrie.

De nieuwe verf is in China geïntroduceerd, omdat de luchtkwaliteit er vaak slecht is en consumenten duurzaamheid (daarom) belangrijk vinden. "Duurzaamheid is zelfs belangrijker dan kleur", zei Akzo Nobel-voorman Ton Büchner gisteren. Volgens hem verkoopt de nieuwe verf goed in China. AkzoNobel wil de verf ook gaan verkopen in Zuidoost-Azië. Pas daarna wordt de Forest Breath in het westen, waaronder Europa, geïntroduceerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden