Akzo Nobel haalt de Z uit zijn naam

Van onze redactie economie ARNHEM - Akzo Nobel verkoopt zijn sodaproductie in Delfzijl aan het Britse concern Brunner Mond. Akzo neemt daarmee afscheid van een stukje van zijn oorsprong: de zoutproductie.

De verkoop komt niet als een grote verrassing, omdat al langer bekend was dat Akzo van de sodaproductie af wilde. Brunner Mond is, na het Belgische Solvay, de grootste sodaproducent van Europa.

Belangrijkste reden voor de verkoop is dat de sodaproductie niet voldoet aan de winsteisen die Akzo Nobel aan zijn onderdelen stelt. Mede daarom had Akzo Nobel geen trek om benodigde nieuwe investeringen in Delfzijl te doen. Bovendien is Akzo Nobel een vrij kleine sodaproducent. Brunner, dat op soda-gebied veel groter is, ziet wel goede mogelijkheden in Delfzijl. De 150 bij de productie betrokken werknemers stappen over van Akzo naar Brunner. Wat er met personeel gebeurt dat deels voor 'Delfzijl' en deels voor andere Akzo-vestigingen werkt, is nog niet duidelijk.

Met de verkoop verliest Akzo Nobel tevens een stukje historie. De productie in Delfzijl begon eind 1957 en viel toen onder de vlag van de Koninklijke Nederlandsche Zout, dat in de jaren twintig in het Twentse Boekelo met zoutproductie was begonnen. Ook de Staatsmijnen, Ketjen en Mecog (Maatschappij tot exploitatie van cokesovengas) hadden aanvankelijk een aandeel in de productie. Koninklijke Zout zou later samengaan met het farmabedrijf Organon in KZO. In 1969 fuseerde Koninklijke Zout Organon met Algemeene Kunstzijde Unie (Aku) tot Akzo.

In 1994 zag het er nog naar uit dat Akzo samen met het Franse Rhone Poulenc een joint-venture zou vormen op sodagebied. Was dat doorgegaan dan zou deze combinatie na Solvay de grootste sodaproducent zijn geworden. Uiteindelijk ketste de samenwerking af, volgens Akzo omdat de partijen het niet eens konden worden over hun beider aandeel in de joint-venture.

De Europese sodamarkt is al enige jaren fors in beweging. Veel bedrijven worden geherstructureerd of sluiten hun poorten. Soda is een grondstof voor de productie van glas, schoonmaakmiddelen en chemicaliën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden