Akzo Nobel-dochter ontwikkelt vaccin tegen RSV

(Novum/Betten) - Akzo Nobel-dochter Nobilon, actief op het gebied van humane vaccins, heeft een contract getekend met het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) om samen een vaccin te ontwikkelen tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Dit heeft Akzo Nobel donderdag bekendgemaakt.

RSV is een virusinfectie die voor jonge kinderen en ouderen fataal kan zijn en waarvoor op dit moment geen preventieve behandeling met een vaccin beschikbaar is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden ieder jaar ongeveer 160.000 mensen aan RSV, waarvan alleen al 600 in Nederland, zo stelt Akzo Nobel.

Volgens Akzo Nobel is het respiratoir syncytieel virus de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties. "Vrijwel ieder kind krijgt de infectie op heel jonge leeftijd, in het ernstigste geval met dodelijke afloop. Ieder jaar sterft een klein aantal kinderen aan de gevolgen van infectie. Alleen al in Nederland worden jaarlijks ongeveer 3.700 baby's in het ziekenhuis opgenomen die kunstmatig beademd moeten worden", zo stelt Ben van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het NVI.

Veel ernstig zieke kinderen herstellen wel maar kunnen last blijven houden van piepen, blijvende bijverschijnselen of een jarenlange allergie van de luchtwegen. Ook ouderen kunnen geïnfecteerd worden. "Maar liefst 30 procent van de ouderen met griep blijkt in werkelijkheid te lijden aan RSV", aldus Akzo Nobel.

RSV is ongeveer 40 jaar geleden ontdekt. Sindsdien zijn diverse pogingen om een passend vaccin te ontwikkelen mislukt.

Het NVI - een agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - bereikte in 2003 een doorbraak met een recombinante technologie, die de weg gebaand heeft voor nieuw onderzoek.

"Omdat de natuurlijke infectieroute bij de neus begint is het doel een neusspray te ontwikkelen. Op deze manier wordt aan een goede afweer bijgedragen en de toediening is minder vervelend dan een prik", aldus Akzo Nobel.

"Alle preklinische ontwikkeling is voor de komende twee jaar gepland. Afhankelijk van de uitkomst zal dan vervolgens gestart worden met de verdere klinische ontwikkeling die zal leiden tot registratie", zo stelt het concern.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden