Akzo niet zeker van herstel

Topman Büchner: We moeten meer uit een pot verf halen

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het is onzeker of er echt betere tijden aanbreken in West-Europa. De economie in die regio herstelt wel een beetje, maar het herstel is broos.

Dat zei Ton Büchner, bestuursvoorzitter van AkzoNobel gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van het verf- en chemieconcern. Zijn verwachting is van belang, omdat de omzetontwikkeling van AkzoNobel meestal gelijke tred houdt met de algemene economische ontwikkeling. Als de economie van een land of regio met 2 procent groeit, is de kans groot dat AkzoNobels omzet daar met circa 2 procent toeneemt.

Zo'n 45 procent van de omzet van AkzoNobel is afkomstig van de bouw. Daarnaast zijn vliegtuigfabrikanten, scheepswerven, offshorebedrijven en automakers grote klanten. AkzoNobel heeft ook een flinke consumententak, met merken als Flexa, Sikkens en, in Engeland, Dulux.

In Zuid-Europa is sprake van een beetje groei, volgens Büchner, en in Groot-Brittannië ook. In Noordwest Europa niet, maar van krimp is geen sprake meer. Akzo haalt zo'n 38 procent van zijn omzet uit West-Europa. In de opkomende markten (Azië, Zuid-Amerika) nam het groeitempo af. Dat zou dit jaar ook kunnen gebeuren.

Het omslagpunt voor AkzoNobel lag ergens in het midden van vorig jaar. AkzoNobels omzet in het tweede helft van het jaar was hoger dan in de eerste helft. In het vierde kwartaal van 2013 verkocht AkzoNobel beduidend meer verf en chemicaliën dan in het slotkwartaal van 2012.

Over heel 2013 daalde de omzet met 5 procent, naar 14,6 miljard euro. Dat kwam vooral doordat Büchner bedrijfsonderdelen verkocht, en door waardedalingen van munten als de Turkse lire en de Braziliaanse real. In de praktijk heeft AkzoNobel weinig last van valutaschommelingen: kosten en opbrengsten worden gemaakt en geboekt in dezelfde muntsoort. Maar omdat de omzet en jaarwinst in euro's worden omgerekend, is de invloed van de waardedalingen op papier toch groot.

AkzoNobel zette het forse jaarverlies over 2012 (ruim 2 miljard euro) om in een winst van 724 miljoen. Maar die cijfers laten zich slecht met elkaar vergelijken. Akzo moest in 2012 een enorme afwaardering doen op zijn (inmiddels verkochte) Amerikaanse verftak. In 2013 beurde het 339 miljoen met de verkoop van twee bedrijven. Alle onderdelen die AkzoNobel meer dan een jaar in bezit heeft, leverden in 2013 een winst op van 593 miljoen tegen 450 miljoen in 2012.

Ook de komende jaren wil Büchner fabrieken sluiten. Hij wil Akzo winstgevender maken: een pot verf en een vat chemicaliën moeten meer gaan opleveren. Beleggers beloonden Akzo's cijfers en Büchners verwachtingen: de koers steeg gisteren met 6,5 procent.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden