Akzo heeft lust en last van olieprijs

Chemieconcern kan zijn grondstoffen wel goedkoper krijgen, maar zijn klanten eisen hun deel daarvan

KOOS SCHWARTZ

Als olie goedkoper wordt, juichen veel bedrijven. Ze betalen minder voor hun energie en voor hun grondstoffen, die olie vaak als basis hebben. Maar bij verf- en chemieconcern AkzoNobel is nog niet duidellijk wat het effect van de lagere olieprijzen precies is.

Op de stroomrekening van de multinational hebben de olieprijzen weinig invloed, zei AkzoNobel-topman Ton Büchner gisteren bij de presentatie van Akzo's cijfers over 2014. AkzoNobel draait deels op kolen en deels op hernieuwbare energiebronnen, niet op olie en gas.

Akzo verbruikt, zeker in zijn chemiepoot, wel veel van olie gemaakte grondstoffen. Die zijn goedkoper geworden in het afgelopen half jaar. Maar dat is AkzoNobels klanten ook niet ontgaan. Die klanten, zegt Büchner, hangen aan de lijn met het vriendelijke verzoek de gedaalde grondstofprijzen door te berekenen in de prijzen van Akzo's eindproducten.

De lage grondstofprijzen zouden de afzet van Akzo's huis-, tuin- en keukenverven én de verven voor transport- en industrieel gebruik (auto's. vliegtuigen, schepen, gebouwen) kunnen verhogen. Maar daar staat tegenover dat Akzo ook verf levert voor de installaties van grote oliemaatschappijen. En voor de Shells, Exxons en BP's van deze wereld zijn de huidige lage olieprijzen reden om te bezuinigen en investeringen te schrappen.

Wat de uitkomst is van al die pro's en contra's voor AkzoNobel? Büchner: "Ik kan u geen getal geven."

Sinds Büchner medio 2012 de scepter overnam van Hans Wijers is Akzo Nobel vrijwel doorlopend aan het reorganiseren. In 2011 werkten er nog 57.240 mensen bij het bedrijf, maar door verkoop van bedrijfsonderdelen (zoals de Amerikaanse verven voor huishoudelijk gebruik) en door reorganisaties waren dat er eind 2014 nog maar 47.200. Het afgelopen jaar gingen er 2360 banen verloren.

Büchner is bezig de productie van verf te concentreren in een aantal grote fabrieken - een proces dat nog niet is voltooid. Sluitingen van Nederlandse fabrieken liggen dit jaar niet in het verschiet, zei de bestuursvoorzitter.

Onder Wijers werd AkzoNobel 's werelds grootste producent van verf. Onder Büchner ligt de nadruk minder op omvang en meer op winst. 'Meer winst halen op een blik verf', vatte hij zijn doel ooit samen. Dat lukte het afgelopen jaar redelijk, al bleek dat niet uit de nettowinst. Die daalde met 25 procent: van 724 miljoen naar 528 miljoen euro.

In 2013 haalde AkzoNobel veel winst uit de verkopen van bedrijfsonderdelen, terwijl er in 2014 juist een hoop eenmalige kosten waren. Zonder al die eenmalige posten steeg AkzoNobels nettowinst vorig jaar wel.

De omzet van het verf- en chemiebedrijf kwam uit op 14,29 miljard euro, iets minder dan vorig jaar. AkzoNobel haalt 42 procent van zijn inkomsten uit de bouw en infrastructuur, en Europa is, wat omzet betreft, voor Akzo de belangrijkste regio.

Omdat veel Europese landen weinig tot geen groei kennen en de bouw in veel landen op een heel laag pitje draait, lag een forse omzetgroei bij AkzoNobel dan ook niet in de lijn der verwachting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden