Akzo blijft onder vuur liggen van Amerikaanse belager

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Amerikaanse PPG blijft jagen op zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel. PPG meldde gisteren dat het van plan is een openbaar bod op AkzoNobel uit te brengen. Dat zal voor 1 juni bij de Autoriteit Financiële Markten op de mat liggen.

Koos Schwartz

PPG stelde opnieuw dat het met AkzoNobel in gesprek wil over de overname. Tot nu heeft de Akzo-directie dat geweigerd. PPG heeft twee keer een (niet openbaar) bod gedaan, maar volgens Akzo-topman Ton Büchner waren beide biedingen niet in het belang van de aandeelhouders, klanten en werknemers van AkzoNobel. PPG bestrijdt dat.

PPG bood begin maart 81 euro per aandeel en verhoogde dat later naar 90 euro. Voor het eerste bod kostte een aandeel AkzoNobel 64 euro. De koers van het aandeel steeg gisteren met 1,5 procent en schommelt nu rond 79 euro. Dat is ruim onder de prijs die PPG biedt, wat betekent dat beleggers twijfels hebben of de overname doorgaat.

Büchner gaf meteen na het eerste bod aan liever vast te houden aan zijn eigen strategie. Op 19 april presenteert AkzoNobel nieuwe plannen. Bekend is al dat het bedrijf zijn chemietak wil afsplitsen. Die is nu goed voor een derde van AkzoNobels totale omzet.

Grimmig

Diverse grootaandeelhouders vinden dat AkzoNobel met PPG moet gaan praten. Op de jaarvergadering van 25 april moet Büchner aan beleggers uitleggen waarom zij niet op het bod van PPG moeten ingaan, ondanks de koerswinst die ze daarmee kunnen maken.

De strijd kan grimmig worden als AkzoNobel, ook na het verzoek van gisteren, de deur dicht houdt en PPG vervolgens een 'vijandig' bod doet. Als de zittende aandeelhouders hun stukken dan verkopen, krijgt PPG het in principe voor het zeggen.

AkzoNobel kan in dat geval een bijzondere 'beschermingsconstructie' in het leven roepen, waarbij een speciale stichting de commissarissen en bestuurders van het concern benoemt. Voor PPG wordt het dan moeilijk om directe invloed te krijgen op AkzoNobel.

PPG maakt onder meer Rambo, Histor en Sigma. Het bedrijf is ongeveer even groot als AkzoNobel (inclusief chemie) en heeft bijna 1000 werknemers in Nederland, verdeeld over vijf vestigingen. Van de 47.000 werknemers van AkzoNobel (onder meer Sikkens, Flexa en Ceta Bever), zitten er 4900 in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden