AKP moet IMF én volk ter wille zijn

AMSTERDAM - Had het Internationaal Monetair Fonds de keuze gehad, dan was de AKP, Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, zeker geen eerste geworden bij de verkiezingen in Turkije. Toch zullen ze in Washington enigszins opgelucht zijn over de klinkende overwinning van de islamieten. Ze hebben tenminste toegezegd het IMF-hervormingsprogramma te zullen uitvoeren.

Het had erger gekund, als bij voorbeeld de Nieuwe Partij van Cem Uzan, die het IMF ,,een schop onder de kont'' wilde geven, was opgestoomd naar het regeringspluche. Mits het leger zich kalm houdt betekent het duidelijke mandaat van de Turkse kiezer voor de AKP ook meer rust in de politieke tent. Politieke stabiliteit heeft Turkije broodnodig, maakten het IMF en andere internationale organisaties al voor de verkiezingen duidelijk.

De wankele situatie van de afgelopen tijd heeft verlammend gewerkt op de pogingen om de economie nieuw leven in te blazen. Impopulaire maatregelen werden op de lange baan geschoven. Dat had zijn weerslag op de financiële markten en buitenlandse investeerders, die wegblijven. Het werkte als een boemerang. Zo had de stijging van de rente, een direct gevolg van onzekere politieke tijden, kostbare gevolgen voor de overheidsfinanciën. De schulden hangen als een molensteen om Turkije's nek.

Deze neerwaartse spiraal kan alleen worden doorbroken als de groei aantrekt -de eerste tekenen zijn hoopgevend- en de economische fundamenten worden versterkt. Maar aan dit laatste schort het. De hervormingen van de noodlijdende bankensector verlopen moeizaam. Twintig banken met zware schulden zijn sinds 1999 onder de hoede van de overheid gekomen. Slechts vier zijn er tot nu toe verkocht. Ook zal de regering meer vaart moeten zetten achter de privatisering van bedrijven en liberalisering van onder meer de telecomsector.

Het is de vraag in hoeverre de AKP wel bereid is tot de drastische maatregelen die het IMF eist. Het ontslag van 30000 ambtenaren, belastingverhogingen en privatisering zullen de werkloosheid en dus de armoede verder doen oplopen. Haar verpletterende overwinning dankt de partij, die zich profileert als sociaal, juist aan degenen die al zwaar lijden onder de economische crisis.

Het wordt voor de nieuwe regering balanceren op het slappe koord, want ze heeft het IMF en met name haar miljarden hard nodig om een bankroet te voorkomen. Volgend jaar heeft het land 77,3 miljard dollar nodig om zijn schulden af te kunnen lossen. Turkije kan niet alles zelf ophoesten en moet dus lenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden