Ako-prijs voor 'mooi en raadselachtig boek' van Margriet de Moor

Van onze kunstredactie

Veel recensenten hadden haar getipt als kandidaat voor de literaire onderscheiding, waaraan een geldbedrag van 50 000 gulden is verbonden. Opmerkelijk was wel dat juryvoorzitter Wim Duisenberg bij de bekendmaking in het Amsterdamse hotel Grand zei dat de uitslag unaniem was. Ook jurylid Maarten 't Hart had voor De Moor gekozen. In een interview in Elsevier had hij twee weken geleden nog gezegd dat hij de roman van De Moor weliswaar prachtig vond, maar gespeend van elke humor. Datzelfde gold, wat hem betreft, ook voor 'Het oog van de engel' van Nelleke Noordervliet, die als tweede eindigde in de strijd.

In haar slotrapport noemde de jury beide romans "aangrijpend" , maar de keuze was toch op 'Eerst grijs dan wit dan blauw', omdat de structuur van de roman "hoogst origineel" was en "haar taalgebruik dwong tot verder lezen" .

De andere genomineerden waren Nico Dros met 'Noorderburen', Eric de Kuyper met 'Grand Hotel Solitude', Jacq Vogelaar met 'De dood als meisje van acht' en Joost Zwagerman met 'Vals licht'.

Voor haar eerste verhalenbundel 'Op de rug gezien' werd Margriet de Moor in 1989 genomineerd voor de Ako-prijs. Die ging toen naar 'Het koekoeksjong' van Brigitte Raskin.

De Ako-prijs bestaat sinds 1987. Eerdere winnaars waren J. Bernlef, Geerten Meijsing, Brigitte Raskin, Louis Ferron en P. F. Thomese. Op de prestigieuze P. C. Hooftprijs na is de Ako-prijs de hoogste literaire onderscheiding in Nederland.

Meer nieuws op pagina 20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden