Akkoord uitstoot vliegverkeer

Europa wil luchtvaart aanpakken zonder minder te vliegen

De luchtvaartsector moet gaan betalen voor uitstoot van broeikasgassen. Groei is na 2020 nog wel mogelijk, maar alleen als die gecompenseerd wordt.

Dat hebben de EU-lidstaten gisteren besloten op een informele milieutop onder Nederlands voorzitterschap. Daarmee heeft de Europese Unie de inzet bepaald waarmee het later dit jaar aan tafel schuift in het Canadese Montreal. Daar zal in oktober een wereldwijd akkoord gesloten moeten worden over de aanpak van CO2-uitstoot door de luchtvaart.

De Europese milieuministers hebben geen afspraak gemaakt hoe groot de CO2-reductie van de sector zal moeten zijn. Daarover bestaat onderling nog geen overeenstemming. Overleg daarover zal waarschijnlijk pas in oktober klaar zijn. Staatssecretaris Dijksma (verkeer) is echter verheugd over dit akkoord.

Om de luchtvaartmaatschappijen voor hun CO2-uitstoot te laten betalen, moet er een emissiehandel worden opgezet, vinden de EU-milieuministers. Zo'n systeem bestaat ook al voor de industrie, om verdere opwarming van de aarde te beperken.

Het aan banden leggen van de groei van de luchtvaart vinden de EU-ministers niet nodig. Maar er moet wel zuiniger en stiller worden gevlogen. En na 2020 is groei van de sector alleen mogelijk als de extra CO2 wordt gecompenseerd. Dat kan binnen, maar ook buiten de luchtvaartsector. Bijvoorbeeld door de omschakeling van kolengestookte centrales naar duurzame energiebronnen.

De wereldwijd onstuimig groeiende luchtvaart wist decennialang buiten iedere klimaatafspraak blijven. Na de VN-klimaatconferentie van Parijs, vorig jaar december, waar 191 landen afspraken maakten over beperking van CO2-uitstoot, is dat niet langer houdbaar. Eerder dit jaar besloot de ICAO, de internationale luchtvaartorganisatie van de VN, de uitstoot van CO2 tussen 2020 en 2040 met 650 miljoen ton te verminderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden