Akkoord trojka en Grieken is bijna rond

Tot twintig miljard extra nodig Twee jaar langer om tekort terug te dringen

GIJS MOES | BRUSSEL

Griekenland heeft weer extra geld nodig, tot wel twintig miljard euro. De geruchten die al langer de ronde deden zijn nu bevestigd door een uitgelekt rapport van de trojka van experts van EU en IMF. Vraag is waar het geld vandaan moet komen en of landen als Nederland, die steeds nee gezegd hebben, toch meedoen.

Volgens een voorlopig rapport van de trojka heeft Griekenland zestien tot twintig miljard euro extra nodig. De Europese Commissie heeft ontkend dat er al een akkoord is, maar een woordvoerder zei wel dat er 'substantiële vooruitgang' is geboekt. De experts van EU en IMF zijn nu al weken bezig om tot een akkoord te komen met de Griekse regering van premier Samaras.

Het gaat om veel geld, maar in vergelijking met eerdere steunpakketten valt het nog mee. Athene kreeg in mei 2010 al 110 miljard euro aan leningen toegezegd door de overige eurolanden en het IMF. In oktober 2011 kwam daar een tweede pakket bij, van 130 miljard, deze keer vooral van het Europese noodfonds EFSF.

Nu is extra geld nodig omdat de Grieken het begrotingstekort eind 2014 niet onder de 3 procent krijgen, zoals is afgesproken. Daarvoor is twee jaar extra nodig en tot die tijd blijft er dus een groter gat in de Griekse begroting bestaan.

Griekenland zal in die twee jaar wel extra bezuinigingen moeten doorvoeren om de financiën weer op orde te krijgen. Die maatregelen stuiten binnenlands op grote weerstand. Maar ook in Nederland, Finland en Duitsland is de weerstand groot. Nog meer geld lenen aan de Grieken is niet populair. Premier Rutte heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij geen cent meer zal geven.

Rutte hield zich gisteren, gevraagd naar een reactie, op de vlakte. "We wachten het rapport van de trojka af", zei de premier. Dat geeft hem waarschijnlijk nog meer dan twee weken de tijd om een echte reactie te formuleren.

Op 12 november komen de ministers van financiën van de eurolanden weer naar Brussel. Dan zullen ze het eens moeten worden over de aanpak van Griekenland. Minister De Jager (financiën) heeft steeds gezegd dat hij wel wat extra tijd wil geven, als dat geen geld kost.

De vraag is nu of een slimme oplossing gevonden kan worden waar iedereen tevreden mee is. Gewoon extra geld lenen zal op grote bezwaren stuiten. Een andere optie is de rente verlagen op de leningen die Griekenland nog moet afbetalen. Dat kan wel, maar het brengt waarschijnlijk niet genoeg op.

Wellicht is het mogelijk om Griekenland te steunen door staatsleningen op te kopen. Dat verlaagt de staatsschuld, wat op termijn het doel is. Maar dan blijft de koper, de Europese Centrale Bank of het nieuwe reddingsfonds ESM, wel met bijna waardeloze obligaties zitten.

Ziek van de crisis
De Griekse minister van financiën Stournaras is gisteren kort opgenomen in het ziekenhuis, wegens oververmoeidheid. Een Griekse trend. Vooral ministers van financiën gaan gebukt onder zware druk. Rapanos gaf zijn ministerspost al terug voordat hij in functie trad. De beoogd minister van financiën viel in juni flauw en moest worden opgenomen. Premier Samaras onderging een oogoperatie, en bij de minister van justitie Roupakiotis werd eerder deze maand een bloedprop uit zijn hoofd gehaald. Stournaras' gezondheidsklachten hebben ongetwijfeld te maken met de politieke situatie in Griekenland. Het lukt de minister van financiën nog niet om al zijn coalitiegenoten achter het bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro te krijgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden