Akkoord slaat gat van 650 miljoen in begroting 2013

De fractievoorzitters in overleg met Kamervoorzitter Van Miltenburg tijdens de Algemene Beschouwingen.Beeld ANP

Voor de 650 miljoen euro die volgens het vrijdag gesloten begrotingsakkoord nog dit jaar beschikbaar zou komen voor onderwijs, is nog geen dekking gevonden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Als het niet lukt om er geld voor te vinden, dan komt het begrotingstekort dit jaar 0,1 procentpunt hoger uit, op 3,3 procent van het bbp. Dat is echter geen ramp, laat een woordvoerder van Financiën weten. 'Binnen de begroting wordt gezocht naar een oplossing.' De Europese Commissie gaf Nederland dit jaar uitstel van de Europese verplichtingen. Het tekort mag in 2013 nog uitkomen boven de 3-procentsnorm.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, een van de onderhandelaars van het begrotingsakkoord, stelt echter dat er geen gat in de begroting zit, omdat de dekking voor het onderwijsgeld uit verwachte meevallers zal komen. 'Als die onverhoopt tekort schieten eenmalig hoger tekort in 2013', aldus Dijkgraaf op Twitter.

CPB rekent akkoord door
Op verzoek van oppositiepartijen rekent het CPB het begrotingsakkoord door. De cijfers volgen donderdag, laat minister Kamp van Economische Zaken weten in een brief aan de Kamer. Het CPB kan wel voor woensdag 10.00 uur een beknoptere doorrekening aan de Kamer sturen. Dan volgt op verzoek van PVV, SP en CDA meteen het plenaire debat over het akkoord. Aansluitend vinden de
financiële beschouwingen plaats, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet.

Felicitaties uit Brussel
Europees Commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) heeft Nederland geprezen vanwege het akkoord over de begroting. Voor aanvang van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) in Luxemburg riep Rehn zelfs Amerikaanse beleidsmakers op 'to go Dutch'. Oftewel, om het Nederlandse voorbeeld te volgen.

Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg in Luxemburg dat hij de net overeengekomen aanvulling op de Prinsjesdagplannen naar Brussel zal sturen. Volgens nieuwe Europese regels moeten de EU-landen voor half oktober de begrotingsplannen voor het jaar erop indienen ter toetsing. 'De stukken liggen al in Brussel. Wij hebben al voldaan aan de deadline, maar als er in het publieke debat in Nederland wijzigingen op zijn, dan moet je daar de Europese Commissie over informeren. Dat zullen wij doen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden