Akkoord politie-cao steeds verder weg

(Novum) - Leden van politiebond ACP in de korpsen Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Kennemerland hebben maandag het cao-voorstel dat op tafel ligt unaniem afgewezen. Vorige week wezen de leden van het korps Gelderland-Zuid het eindbod van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) ook al resoluut af. De kans dat de politiebonden en de minister het eens worden, lijkt zo met de dag kleiner te worden.

De ACP houdt deze week bijeenkomsten bij alle zestien korpsen in Nederland, waarbij leden kunnen stemmen over het eindbod van Ter Horst. Aan het eind van de week wordt de conclusie bekendgemaakt, en wordt besloten over de te nemen stappen om tot een nieuwe cao te komen. Het bestuur van de ACP heeft al gezegd het cao-bod van Ter Horst onvoldoende te vinden.

Ter Horst deed de agenten vorige week dinsdagnacht een eindbod. Daarin staat dat agenten vanaf begin deze maand een loonsverhoging kunnen krijgen van 3,5 procent. Vanaf januari volgend jaar moet daar nog eens 3,3 procent bijkomen. Alle agenten tot en met schaal 9 krijgen bovendien op 1 juli een eenmalige uitkering van twaalfhonderd euro en een jaar later zeshonderd.

De ACP struikelt vooral over het feit dat niet iedereen er evenveel op vooruitgaat. "Wij willen tweehonderd euro extra voor iedereen", laat voorzitter van de ACP in de regio Amsterdam-Amstelland Cees van der Roer maandag weten. Dat vonden de Amsterdamse leden ook, voegt hij daaraan toe. Na een emotionele discussie ging niemand akkoord met het eindbod, vertelt hij. "Zelfs niemand onthield zich van stemmen."

Vorige week vrijdag verwierpen ook de leden van de politiebond ANPV het eindbod al. Die bond telt bijna vijfduizend leden. Dinsdag worden de leden van een tweede kleinere bond, de VMHP, geraadpleegd over het voorstel.

De Nederlandse Politiebond (NPB), die net als de ACP ruim 23 duizend leden telt, legt het voorstel komende week aan zijn leden voor. NPB-leden kunnen volgende week stemmen. Het oordeel van deze bond wordt 5 maart bekendgemaakt.

De ACP onthoudt zich maandag van verder commentaar, omdat de bond zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Leden die nog moeten stemmen, moeten zo min mogelijk worden beïnvloed.

Het voorstel wordt aangenomen als twee van de vier bonden die met Ter Horst onderhandelen akkoord zijn. Daarvan moet een bond de ACP of de NPB zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden