Akkoord over terugdringen broeikasgas in koelkasten en airco's

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bijna tweehonderd landen hebben vandaag in de Rwandese hoofdstad Kigali een akkoord getekend voor vermindering van de uitstoot van fluorkoolwaterstoffen (HFK's). Dat zijn broeikasgassen die worden gebruikt in koelkasten en airco's.

Het besluit in Kigali is een uitvloeisel van het klimaatakkoord dat december vorig jaar werd gesloten in Parijs. Volgens de Amerikaanse minister Kerry (buitenlandse zaken) leveren hfk's net zoveel vervuiling op als 300 kolencentrales. Hij noemt de nieuwe afspraken 'een monumentale stap voorwaarts'.

De VS en rijke industrielanden in Europa hebben afgesproken om in 2019 te beginnen met het terugdringen van hfk's met 10 procent. In 2036 moet de uitstoot zijn afgenomen met 85 procent. China en de meeste ontwikkelingslanden beginnen in 2024 met het verminderen van de uitstoot. India, Pakistan, Iran, Irak en de Golfstaten pas in 2028.

Beperkte opwarming
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is tevreden en zegt dat de bijdrage van de gassen aan de opwarming van de aarde in het jaar 2100 door het akkoord wordt beperkt tot slechts 0,1 graad Celsius. Ook Greenpeace is blij met het akkoord. Het succes hangt echter af van de snelheid waarmee de uitstoot wordt afgebouwd, stelt de organisatie. "Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, moeten deze gassen zo snel mogelijk worden uitgebannen."

Fluorkoolwaterstoffen worden door deskundigen beschouwd als een van de grootste vervuilers van het milieu. HFK's zijn in de jaren tachtig geïntroduceerd als vervanging van gassen die de ozonlaag aantastten. Het nadeel van HFK's bleek toen dat de bevolking in snel groeiende economieën als China en India op grote schaal koelkasten en airconditioners gingen gebruiken.

Wat staat er in het klimaatakkoord van Parijs?

Het is universeel en bindend. Bijna 200 landen zeggen voor het eerst toe dat ze samen de opwarming van de aarde gaan tegenwerken.

De doelen zijn ambitieuzer dan ooit: de ondertekenaars zeggen er alles aan te doen om die opwarming beperkt te houden tot 'ruim onder de 2 graden', beter nog: maximaal 1,5 graden.

Er komt streng toezicht: elke vijf jaar een beoordeling, en zo nodig versterking van de nationale inspanningen. Al in 2018 wordt een eerste mondiale balans opgemaakt.

Rijke landen beloven vanaf 2020 elk jaar 100 miljard dollar vrij te maken voor arme landen in hun strijd tegen klimaatverandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden