Akkoord over nieuwe cao 140.000 metaalwerkers

Beeld anp

Na maandenlang onderhandelen is een principeakkoord bereikt voor de nieuwe cao Metalektro, voor bedrijven in de grootmetaal, meldden de bonden en werkgeversorganisatie FME in de nacht van woensdag op donderdag.

Volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen, die samen lang hebben actiegevoerd, krijgen de circa 140.000 metaalmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden en in totaal 5,9 procent meer loon. De werknemers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1 procent op 1 april. Vervolgens is er in 2017 een verhoging van 2,25 procent en in 2018 1,55 procent, plus 1,1 procent aan eenmalige uitkeringen.

Betrokken partijen reageren verheugd. 'We hebben met dit principeakkoord de verslechteringsvoorstellen van de werkgevers van tafel gehaald. Er resteert een cao-pakket dat ik met een gerust hart aan onze leden durf te presenteren", schetst onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen.

Opgelucht
Ook FNV Metaal is opgelucht. 'Dit cao-resultaat bewijst dat het in de metaal om mensen gaat en niet alleen over machines. Metaalwerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en vrije tijd. Dat was voor ons een keiharde eis. Net zoals de mogelijkheid om vaker te kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek", aldus onderhandelaar Jos Brocken.

Het conflict in de metaalsector was negen maanden gaande. Voor bedrijven in de kleinmetaal was wel al een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal konden werkgevers en vakbonden het lange tijd niet eens worden. In totaal is er in het hele land al meer dan 40.000 dagen gestaakt. Bedrijven die last hadden van de stakingsacties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL.

Verkennende gesprekken
Eind vorig jaar voerden partijen achter de schermen al meerdere verkennende gesprekken, maar die werden eerder deze maand opgeschort. De FME stuurde kort daarop een nieuwe uitnodiging om verder te gaan met de onderhandelingen. Dat het daarna nog ongeveer een maand heeft geduurd voor de bonden aan de tafel zijn geschoven, komt omdat ze eerst hun eigen achterban wilden raadplegen.

De cao, met een looptijd van 1 mei 2015 tot 1 juni 2018, is pas definitief als de vakbondsleden het principeakkoord hebben goedgekeurd.

Een metaalwerker tijdens een staking, eerder deze week.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden