Akkoord over minder CO2 uit brandstof

brussel – Oliemaatschappijen moeten in 2020 10 procent minder CO2 uitstoten bij de productie en verbruik van brandstof. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben gisteren een akkoord bereikt over een EU-wet daartoe.

Het akkoord is de eerste van een reeks Europese wetten om het klimaat te beschermen. „Een belangrijk politiek signaal”, zegt PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey. „Dit is een enorme stimulans voor biobrandstof en elektrische auto’s. Het zal ook het affakkelen wereldwijd fors terugdringen.”

Volgens Corbey zijn de oliemaatschappijen tot dusver nogal de dans ontsprongen bij de strijd tegen broeikasgas. „Nu krijgen ze dus een plicht om CO2 te verminderen van olieput tot uitlaat. Milieuorganisaties kunnen tevreden zijn.”

Het Europees Parlement stemt half december over het compromis. Bedoeling is dat onderhandelaars dan ook akkoorden hebben bereikt over andere wetsvoorstellen, zoals het veilen van emissierechten.

Op aandringen van Nederland is in het akkoord ook vastgelegd dat oliemaatschappijen vanaf januari 2011 zwavelvrije brandstof moeten leveren aan de binnenvaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden