Akkoord over gebieden voor kassen

Glastuinders die snel moeten verkassen, kunnen naar nieuw aangewezen gebieden in het noorden en oosten van het land. Op de middellange termijn komen ook begeerde locaties in het westen beschikbaar.

In totaal zijn er tien gebieden in Nederland aangewezen voor de tuinders voor wie geen ruimte meer is in het Westland en andere tuinbouwgebieden. Minister Brinkhorst van landbouw en voorzitter F. Hoogervorst van de beroepsorganisatie LTO Glastuinbouw tekenden gisteren de overeenkomst die aansluit op het kabinetsbesluit geen nieuwe kassen te dulden in de Hoekse Waard.

LTO pleitte eerst voor locaties binnen zestig kilometer van het Westland, vanwege de nabijheid van veilingen. Omdat echter al snel 400 hectare nodig is, liet de organisatie deze eis vallen. Voor de korte termijn worden nu gebieden ontwikkeld in Bergerden (Gelderland), Emmen, Californië/ Siberië (Limburg), Luttelgeest (Flevoland), Berlikum (Friesland) en de Overijsselse glastuinbouwkern IJsselmuiden. De meeste van deze locaties zijn, na overleg met de provincie, direct beschikbaar.

In de loop van dit decennium moeten ook de Zuidplaspolder ten noordoosten van Rotterdam, de Moerdijkse Hoek en een dubbellocatie in Zeeland beschikbaar komen. De tien aangewezen gebieden beslaan samen een kleine drieduizend hectare.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden