Akkoord over fusies van ministeries

Het ministerie van Justitie in Den Haag. (ANP)

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hebben vergaande overeenstemming bereikt over het verminderen van het aantal ministeries. Aan de formatietafel is bovendien besloten dat het minderheidskabinet van VVD en CDA het huidige budget van ontwikkelingssamenwerking grotendeels zal ontzien.

De kabinetsformatie is daarmee op stoom, al voorzien de verschillende onderhandelingsclubjes van Kamerleden uit de drie fracties nog wel zeer grote problemen bij het zoeken naar de benodigde 18 miljard bezuiniging die de coalitie in aanbouw wil doorvoeren. Daarom noemde een ingewijde het gisteren zeer onzeker of voor de derde dinsdag in september, Prinsjesdag, de akkoorden klaar zijn voor het VVD-CDA-minderheidskabinet dat gedoogsteun moet krijgen van de PVV van Geert Wilders.

Net als bij de mislukte Paars-plus formatie willen ook de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV flink de bezem halen door de Haagse ambtelijke organisatie. Ze zijn het eens over verschillende samenvoegingen van departementen:

Vrom en Verkeer en Waterstaat fuseren en dat wordt het ministerie van Ruimte.

Justitie neemt het gezag over de (nieuwe nationale) politie over van Binnenlandse Zaken en wordt opgetuigd tot een groot departement: ’Veiligheid en Recht’.

Binnenlandse Zaken wordt sterk afgeslankt en beperkt zich vooral tot taken voor het lokaal bestuur.

Daarnaast worden Economische Zaken en Landbouw samengevoegd tot een departement voor ’Bedrijvigheid’.

Aan het Binnenhof wordt steeds vaker voorspeld dat ’Bedrijvigheid’ in handen van het CDA komt, met Maxime Verhagen als minister.

De bestaande projectministeries voor Wonen, Wijken en Integratie en voor Jeugd en Gezin zullen volgens betrokkenen rond de formatie worden opgeheven bij aanvang van de komende kabinetsperiode.

Het lastige meningsverschil over het budget voor ontwikkelingssamenwerking, waarop VVD en PVV sterk wilden bezuinigingen, zou zijn beslecht in het voordeel van het CDA. De internationale afspraak om 0,7 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden blijft overeind, waarmee deze sector minder hoeft te bezuinigingen dan eerst werd gevreesd.

Nu daar weinig geld wordt weggehaald staan de onderhandelaars echter voor extra grote problemen bij het zoeken naar bezuinigingen ter waarde van de afgesproken 18 miljard.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden