Akkoord over financiering van publieke taken umc’s

De universitaire medische centra (umc’s) hebben met de regering een akkoord gesloten over de financiering van hun publieke taken: onderwijs, onderzoek en de behandeling van patiënten die zijn aangewezen op superspecialistische zorg.

Van oudsher krijgen zij daarvoor middelen van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Onlangs is overeengekomen dat de umc’s voor deze taken ook vanuit de zorg geld krijgen: volgend jaar 580 miljoen euro, een bedrag dat jaarlijks met de inflatie omhoog zal gaan.

Professor Geert Blijham, voorzitter van de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU), is blij dat hiermee een definitieve oplossing is gevonden voor een probleem, dat ontstond door de invoering van de marktwerking in de zorg, bijna een jaar geleden.

Ziekenhuizen moeten sindsdien immers in principe op prijs en kwaliteit met elkaar concurreren. Over de prijs van de behandeling van ziektes – duizenden zogenaamde diagnose-behandelcombinaties oftewel dbc’s – moeten ze onderhandelen met de verzekeraars.

Blijham, die ook voorzitter is van de raad van bestuur van het UMC Utrecht: „Zou er niks gebeuren dan zouden wij op elke dbc een opslag moeten leggen voor de financiering van onze publieke taak. U begrijpt dat we ons daarmee tegenover de andere ziekenhuizen uit de markt zouden concurreren. Of we zouden moeten bezuinigen op onderwijs, onderzoek en de daarmee verbonden bijzondere patiëntenzorg. Niet voor niets zat het ministerie van onderwijs er enorm achteraan om dit op te lossen.”

De afgelopen jaren was een voorlopige voorziening getroffen om te voorkomen dat de umc’s in de problemen zouden komen. Ruim vier miljard euro gaat er op jaarbasis om in de universitaire medische centra. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor de behandeling van patiënten met ’normale’ veel voorkomende ziektes, ongeveer vijftig tot zestig procent van het patiëntenbestand.

Umc’s hebben immers behalve een academische, ook een streekfunctie voor patiënten uit de regio. In die zin onderscheiden zij zich niet van normale algemene ziekenhuizen. Voor dat deel van hun taak zullen ze ook gewoon moeten concurreren.

De regering eist garanties dat de umc’s het geld voor hun zogenaamde academische component niet misbruiken, bijvoorbeeld voor prijsdumping zodat ze sterker staan tegenover andere ziekenhuizen.

Blijham: „Jaarlijks moeten we daarom verantwoording afleggen. We krijgen het geld voor wetenschappelijk onderzoek naar en de behandeling van zeldzame, complexe ziektes. Maar wat is zeldzaam en complex? Dat zijn we nu aan het inventariseren. We hebben inmiddels een lijst van vijfhonderd ziektes. Artsen en patiënten zullen die lijst in de toekomst op een aparte website kunnen raadplegen.”

Maar de umc’s onderzoeken niet alleen zeldzame ziektes. Ook naar veel voorkomende huis-, tuin- en keukenziektes, zoals suikerziekte, wordt voortdurend wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Blijham: „Natuurlijk. Dat onderzoek wordt deels ook uitgevoerd met algemene ziekenhuizen, bijvoorbeeld als er een nieuw medicijn moet worden getest. Daarvoor heb je vele duizenden patiënten nodig. Maar de kennis om zo’n onderzoek op te zetten en de resultaten te analyseren is alleen in de umc’s beschikbaar.”

„Er lopen zo’n 2000 studies per jaar. Het is terecht dat wij daar apart geld voor krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden