Akkoord over energie is goed voor 15.000 duurzame banen

Het energieakkoord is klaar. Het plan dat Nederland in tien jaar moet brengen van een schamele 4 procent duurzame energie-opwekking nu naar 16 procent in 2023, is gisteren afgerond. De plannen, die hartje zomer werden aangekondigd, zijn volgens de betrokken partijen haalbaar en leveren duizenden banen op.

De maatregelen zijn nog niet volledig doorgerekend, maar minister Kamp (economische zaken) heeft 375 miljoen euro extra toegezegd om de verduurzaming verder te stimuleren. Er komen grote windmolenparken op land en in zee en een omvangrijk energiebesparingsprogramma. Vijf oude, vervuilende kolencentrales gaan voorgoed dicht.

Het akkoord tussen kabinet, werkgevers, vakbonden en milieubeweging is donderdagavond besproken met minister Kamp en staatssecretaris Mansveld (milieu). Volgende week komt het stuk in de ministerraad. In de dagen ervoor kan de achterban van de onderhandelende partijen reageren. Volgende week wordt het akkoord ondertekend.

Het energieakkoord moet uitmonden in een ingrijpende verduurzaming van de energieproductie en het energiegebruik in Nederland. In de komende jaren moet het energiegebruik gemiddeld met 1,5 procent per jaar dalen. Volgens de partijen die een half jaar bij de Sociaal Economische Raad hebben onderhandeld, schept het akkoord minstens 15.000 nieuwe banen.

"Iedereen die in Nederland iets met duurzaamheid heeft, krijgt door dit akkoord handelingsperspectief", aldus Tjerk Wagenaar, directeur van de stichting Natuur en Milieu. Wagenaar was bij gesprekken over het energieakkoord hoofdonderhandelaar namens de milieubeweging.

De doelen die het energieakkoord stelt, zullen worden bewaakt door een Ser-commissie met een onafhankelijke voorzitter. Deze commissie kan ingrijpen als afspraken niet worden nagekomen.

NEDERLAND 8|9 Meer nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden