Akkoord over elektronisch patiëntendossier

Informatiecampagne start in november

Van onze redactie gezondheid & zorg

Vandaag sluiten zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten een akkoord over het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat systeem voor uitwisseling van medische gegevens wordt per 1 januari 2013 ingevoerd. Patiënten kunnen zelf aangeven of ze een EPD willen. Het dossier mag alleen worden ingezien door derden als de patiënt daar vooraf toestemming voor heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling.

Over het EPD is de afgelopen jaren veel te doen geweest. In de oorspronkelijke plannen moesten patiënten bezwaar aantekenen tegen het laten raadplegen van hun dossier. Maar de wet die hiervoor nodig was, sneuvelde vorig jaar in de Eerste Kamer. Die schoot de plannen unaniem af uit vrees voor privacyschending.

Vanaf begin november liggen bij de huisartsen, apothekers en medisch specialisten in heel Nederland folders in de wachtkamer, waarin uitgelegd wordt wat het EPD behelst en wie daar in mag kijken. Voorlopig zijn dat alleen de drie genoemde beroepsgroepen. In de nabije toekomst komen daar wellicht medewerkers van de ambulance en de spoedeisende hulp bij.

De voorlichting over het elektronisch patiëntendossier is in handen van de nieuwe Vereniging van zorg- aanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ). Deze club is opgericht door huisartsen, apothekers en ziekenhuizen en heeft de gegevensuitwisseling in stand gehouden. De VZVZ, die subsidie kreeg van het ministerie van volksgezondheid, onderhoudt ook het landelijke netwerk waarlangs de elektronische patiëntendossiers geraadpleegd kunnen worden.

Een van de belangrijkste pijlers onder het EPD is de wens om medische missers te voorkomen. Betere informatie-uitwisseling moet daarbij helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden