Akkoord over cao bij NS

Spoorbedrijf verhoogt salarissen en geeft een baangarantie tot 2019

Zowaar, een opsteker voor de Nederlandse Spoorwegen. Terwijl het spoorbedrijf onder vuur ligt vanwege alle perikelen rond de Fyra én het valse spel in de biedingenstrijd om het Limburgse openbaar vervoer, heeft het een akkoord gesloten met de vakbonden over een nieuwe cao. Daar was wel een laatste onderhandelingssessie van meer dan een etmaal voor nodig.

Tot oktober 2017 gaan de circa 16.000 conducteurs, machinisten, monteurs, medewerkers van de servicebalies en kantoorpersoneel er 5 procent op vooruit. Vaste medewerkers krijgen een baangarantie tot 2019. De NS beloven het inhuren van flexwerkers met een vijfde terug te brengen. Het spoorbedrijf neemt ook tweehonderd mensen met een arbeidsbeperking aan en beziet of het jongeren meer loon gaat betalen.

Een resultaat dat tot tevredenheid stemt, vinden FNV en CNV. Al ging het niet van een leien dakje. "We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij de NS", zegt CNV-onderhandelaar Evert Jan van de Mheen.

Huub van den Dungen, onderhandelaar namens de FNV: "Ik ben blij met de buit die we hebben binnengehaald. Zeker als ik kijk naar andere sectoren waar de cao-onderhandelingen heel moeizaam gaan."

De NS krijgen veel kritiek vanwege vals spel bij de aanbesteding van het busvervoer en vier regionale treindiensten in Limburg. Woensdag kreeg het spoorbedrijf een ferme tik op de vingers van de Autoriteit Consument en Markt. NS-dochterbedrijf Abellio won de betreffende concessie, maar is die alsnog kwijtgeraakt aan rivaal Arriva.

Voor de FNV, die goed vertegenwoordigd is binnen het spoorbedrijf, was dat reden het vertrouwen in president-directeur Timo Huges op te zeggen. "De Nederlandse Spoorwegen moeten het hebben van vertrouwen en dat is door deze fiasco's weg", zegt Van den Dungen. "De NS staan onder zware politieke druk en iemand moet de kritiek pareren. Huges is wel capabel, maar daartoe is hij niet in staat. Wij zullen als bond geen actie ontketenen tegen Huges en daartoe ook niet oproepen, maar hij kan beter een stapje opzij zetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden