Akkoord Obama en Medvedev

Van onze redactie buitenland

amsterdam – De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben in Moskou een intentieverklaring ondertekend over vermindering van hun kernwapenarsenalen tot 1500 kernkoppen voor elk land.

Het is een voorzet voor een nieuwe overeenkomst om het aantal kernwapens terug te dringen, als vervanging van het Start-akkoord uit 1991, dat in december afloopt. Volgens Amerikaanse wetenschappers beschikten de VS over ongeveer 2200 inzetbare kernkoppen. De Russen zouden er zo’n 2790 hebben.

Daarnaast heeft Moskou, zoals verwacht, ermee ingestemd dat de Amerikaanse strijdkrachten voortaan boven Russisch territorium troepen en wapens naar Afghanistan overvliegen. Die toezegging levert de VS een forse besparing op aan transportkosten en -heffingen. De VS prezen dan ook de opening van het Russische luchtruim als een waardevolle bijdrage in de strijd tegen de taliban. „Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt”, stelde Obama in het Kremlin aan het begin van zijn overleg met Medvedev. Die beloofde op zijn beurt zich in te zetten om de gesprekken tot een succes te maken. De enige opmerkelijke uitspraak van Medvedev was zijn toespeling op Irans nucleaire programma. Zo zei hij dat de wereld er niet veiliger op wordt door ’de introductie van nieuwe nucleaire spelers'. De VS willen dat Moskou zijn banden met Iran gebruikt om de ontwikkeling van atoomwapens door Iran te stoppen. Tot nu toe geeft Moskou niet thuis. Vandaag spreekt Obama met premier Poetin. Svetlana Medvedev heeft zich intussen ontfermd over Michelle en beide dochters die een vip-tour van de Moskouse bezienswaardigheden krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden