Akkoord met Antillen over Openbaar Ministerie

(Novum) - Curaçao en Sint Maarten krijgen in de nieuwe staatkundige structuur elk een eigen Openbaar Ministerie. Er moet daarnaast één OM komen voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de eilanden die gemeenten worden onder Nederlands bestuur. Dat zijn minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) overeengekomen met de regering van de Nederlandse Antillen en de bestuurders van Curaçao en Sint Maarten. De openbaar ministeries vallen onder één procureur-generaal, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Bijleveld zijn tevreden met het bereikte resultaat. "De bewoners van de eilanden moeten kunnen rekenen op een optimale handhaving van wetten en regels", stellen de bewindslieden. "De afspraken van vandaag dragen bij aan rechtszekerheid en een veilige samenleving. Dat is van essentieel belang voor burgers en bedrijven."

Volgens Hirsch Ballin en Bijleveld is er een belangrijke stap gezet in het proces van staatkundige hervorming. Curaçao en Sint-Maarten gaan hierdoor nieuwe landen vormen. De kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden gemeenten onder Nederlands bestuur.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) bezocht de Nederlandse Antillen en Aruba afgelopen week ook in het kader van staatkundige hervormingen. Hij uitte dinsdag tijdens een lezing onder andere kritiek op de misdaadbestrijding op Sint Maarten. Balkenende zei dat de autoriteiten meer werk moeten maken van het bestrijden van mensensmokkel en drugshandel. De datum waarop Sint Maarten de nieuwe status van een autonoom land in het koninkrijk wordt, 15 december, zou niet in gevaar hoeven komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden