Akkoord kunstcollectie Six na jarenlang geschil

(Novum) - De kunstcollectie van de Amsterdamse familie Six blijft bij elkaar en de topstukken worden regelmatig toegankelijk voor het publiek. Daartegenover staat dat de Nederlandse staat de schuld van 2,1 miljoen euro van de Six Stichting kwijtscheldt en de resterende renovatiekosten betaalt van het pand waarin de collectie hangt, 650 duizend euro. Ook krijgt de familie Six jaarlijks vierhonderdduizend euro subsidie voor het onderhouden en beveiligen van de collectie.

Tot deze overeenkomst zijn de staat, de Six Stichting en Jan Six, de beheerder van de kunstcollectie, na een jarenlang geschil gekomen, zo meldde minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) maandag. Een nog op te richten beheerstichting gaat zich ontfermen over de kunstcollectie en de patriciërswoning aan de Amstel waarin de stukken zich bevinden. Dit pand is sinds de jaren vijftig in handen van het rijk, maar wordt nog wel bewoond door de familie.

Sinds 1922 ondersteunt de overheid de Six Stichting financieel, omdat de collectie wordt gezien als Nederlands cultureel erfgoed. In de jaren negentig ontstond een geschil tussen de partijen, omdat de Six Stichting de bijdrage van de overheid te mager vond. Het rijk was van mening dat een hogere subsidie alleen gerechtvaardigd werd door een ruimere publiekstoegankelijkheid van de collectie. Sindsdien was het subsidiebedrag bevroren. Met het akkoord is een einde gekomen aan deze impasse.

Het topstuk van de collectie is een schilderij van de hand van Rembrandt, een portret van de eerste Jan Six. Hij was in de zeventiende eeuw burgemeester van Amsterdam. De Six Stichting heeft toegestemd dit kunststuk om het jaar gedurende twee maanden ter bezichtiging in het Rijksmuseum te hangen. In de afgelopen vijftig jaar is dit portret één keer uitgeleend.

Behalve het schilderij van Rembrandt maken ook de eerste medische encyclopedie van Nicolaas Tulp, een handschrift van Joost van den Vondel en schilderijen van Ruijsdael, Frans Hals en Saenredam deel uit van de Six-collectie. In de overeenkomst is vastgelegd dat deze topstukken om het andere jaar ten minste drie werken worden uitgeleend aan musea, archieven of wetenschappelijke instellingen.

Per 1 januari volgend jaar is het pand aan de Amstel op afspraak toegankelijk voor enkele duizenden bezoekers per jaar. In de woning zijn verschillende historische interieurs uit voormalige woonhuizen van de familie Six samengebracht. De reden van de beperkte toegankelijkheid is dat de familie het pand nog gebruikt als woonhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden