Akkoord grondwet Macedonië

SKOPJE - Het parlement van Macedonië heeft gisterochtend in alle vroegte ingestemd met een aantal wijzigingen in de grondwet die de Albanese minderheid in het land meer rechten geeft.

De hervorming van de grondwet was afgesproken op 13 augustus in het akkoord van Ohrid, dat een eind moet maken aan het conflict tussen Slavische en Albanese Macedoniërs. In het parlement werd echter maandenlang gesteggeld over elk van de 15 voorgestelde amandementen. Het was dan ook bepaald verrassend dat de ratificatie gisterochtend uiteindelijk toch zijn beslag kreeg.

De nieuwe, gewijzigde, grondwet is na een stemming over de ratificatie meteen van kracht geworden. Dat betekent ondermeer dat het Albanees een officiële taal wordt. Albanese parlementariërs kunnen voortaan in eigen taal het woord voeren in het parlement. Ook moeten meer Albanezen in overheidsdienst worden genomen.

In ruil voor meer rechten hebben de Albanezen de afgelopen maanden circa 4000 wapens ingeleverd. Navo-troepen zagen toe op de inzameling. Volgens veel Slavische Macedoniërs is dit echter bij lange na niet alles wat de Albanezen in bezit hebben. Juist de afgelopen dagen was het weer onrustig in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden