Akkoord Gaza wekt verbazing

Palestijnen vieren het tot stand komen van een staakt-het-vuren. Beeld epa

Het geluid van raketvuur was gisteren op enkele plaatsen nog hoorbaar. Ondanks die 'lichte' beschietingen beloofden Israël en Hamas de wapens neer te leggen. Onder leiding van Hillary Clinton en de Egyptische minister van buitenlandse zaken sloten de twee partijen in Caïro een staakt-het-vuren. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, riep beide kampen op zich aan de afspraken te houden.

Hij lijkt zich te realiseren dat het bestand breekbaar is. Want 's ochtends werd het centrum van Tel Aviv nog opgeschrikt door een bomaanslag op een bus. Acht uur later kwamen Hamas en de Israëliërs een wapenstilstand overeen in Caïro. Ze gingen akkoord met een vredesvoorstel van Egypte. Hamas beloofde te stoppen met het afvuren van raketten en Israël zei de luchtaanvallen op Gaza te staken.

Er werd verrast gereageerd op het bestand. Na de ontploffing in de bus, leek een vredesoplossing verder weg dan ooit. De aanslag in het centrum van Tel Aviv rijt bij de Israëliërs een oude wond open. Ze worden herinnerd aan een golf van bloedige Palestijnse zelfmoordaanslagen op bussen. Bij de laatste, uit 2006, kwamen elf mensen om. Die associatie verhoogt de psychologische invloed van de huidige aanslag.

Waarom kiest de Israëlische premier Netanjahoe, met deze gedachte in het achterhoofd, dan voor dit bestand? Een grondoorlog ligt in militair-strategisch opzicht niet voor de hand. De daders - loslopende terroristen op Israëlische bodem - zouden met zo'n operatie immers niet worden uitgeschakeld. Slechts 30 procent van de Israëliërs staat achter een inval, blijkt uit een peiling.

Het akkoord dat gisteren werd gesloten, laat bovendien veel vragen open. Zo is het niet duidelijk of de versoepeling van de blokkade van de Gazastrook - een belangrijke eis van Hamas - daadwerkelijk tot stand komt. De partijen hebben wel beloofd hierover nog te onderhandelen in de komende dagen.

Een duurzaam bestand is nog ver weg. Om maar te zwijgen over de houdbaarheid van de afspraken. De eerste tekenen zijn niet gunstig: vanaf de Gazastrook werden na het ingaan van het staakt-het-vuren nog enkele raketten afgeschoten. Overigens werd het later op de avond rustig. Het geduld van Netanjahoe is zo langzamerhand op, zeker na het bereiken van dit akkoord. Bij een nieuwe rakettenregen zal Israël meedogenloos terugslaan. "Ik weet dat er inwoners zijn die harde militaire actie verwachten, misschien is dat binnenkort wel noodzakelijk", aldus de premier.

Overigens is er door de internationale gemeenschap verheugd gereageerd. President Obama belde Netanjahoe en bedankte hem akkoord te zijn gegaan met het Egyptische voorstel. Hij hoopt op een 'duurzame' oplossing van het conflict. Hij beloofde Netanjahoe bovendien geld voor luchtafweergeschut. Ook de Nederlandse minister Timmermans is blij met het akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden